Италианският премиер Джорджия Мелони и нейният словенски колега Роберт Голоб обявиха ангажимент за възстановяване на свободното движение по границите между двете страни, веднага щом условията го позволят, предава Ройтерс.

От 21 октомври Италия възстанови полицейските проверки на североизточната си граница, прекъсвайки свободното движение, гарантирано в рамките на Шенгенското пространство. Това решение е мотивирано с опасенията от наличието на терористи сред мигрантите, преминаващи транзитно по Балканския маршрут.

Рим обясни, че заплахата от насилствени действия се е увеличила в рамките на ЕС след нападението на "Хамас" срещу Израел и нападенията от самотни ислямисти във Франция и Белгия.

Мелони изрази убеждението, че Шенгенската зона е изключително постижение, което трябва да се запази. Тя и словенският премиер Роберт Голоб се ангажираха да възстановят нормалния граничен режим възможно най-скоро.

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси обаче сподели миналия месец, че граничните проверки вероятно ще бъдат удължени до следващата година.