Младеж извърши нападение с нож в училище във френския град Арас. Един учител е убит, а други двама са тежко ранени. Това съобщи френската BFM TV.

Нападателят е на около 20-годишна възраст от чеченски произход, роден в Русия, и е задържан. По първоначални данни той е вписан в регистъра на френската полиция за радикализирани лица. По неофициална информация той е бивш ученик на гимназията, а при нападението крещял "Аллах Акбар". Към момента полицията не може да потвърди тези данни.

Нападението е извършено около 11 часа днес. Братът на младежа също е арестуван.

Убитият учител е преподавал френски език. Намушкан и ранен е учител по спорт. Друг служител в учебното заведение е получил няколко прободни рани и също е в критично състояние. Той е извършил нападението в междучасие като първо е търсел учителя по история.

Учениците са били затворени в класните си стаи, като ранени от тях няма. Хората в града са призовани да си останат в домовете и особено да не ходят в района на гимназията, въпреки, че няма основателни предположения за опасност от други атаки.

Националната прокуратура за борба с тероризма във Франция е започнала разследване по обвинения за "убийство във връзка с терористично предприятие", "опит за убийство във връзка с терористично предприятие".

Френският президент Еманюел Макрон се отправя към местопроизшествието според Елисейския дворец, както и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен и министърът на образованието Габриел Атал.

Арас е град в деиндустриализираната, етнически разнообразна северна част на Франция, регион, където крайната десница се радва на силна подкрепа.

Френската полиция беше изпратена да защити еврейските училища и места за богослужение на фона на вълна от антисемитски прояви след атаката на "Хамас" по Израел.

Припомняме, че през 2020 г. учителят Самуел Пати беше обезглавен от чеченски тийнейджър, който искаше да отмъсти за показването на карикатури, осмиващи пророка Мохамед по време на час по свобода на изразяване.

Тийнейджър нападна с нож учители и ученици в гимназия в Испания

Тийнейджър нападна с нож учители и ученици в гимназия в Испания

Един от учителите е по-сериозно ранен