Италия и Япония засилват връзките в редица сфери, включително икономиката, търговията и отбраната. Това обявиха италианският премиер Джорджа Мелони и японският ѝ колега Фумио Кишида, цитирани от "Ройтерс".

Съгласихме се да издигнем отношенията си до нивото на стратегическо партньорство, заяви Мелони след срещата в Рим.

Партньорството ще включва механизъм за двустранни консултации по външна политика и отбрана, който ще обхваща "всички области на глобални и регионални теми от взаимен интерес", уточни тя.

Сред областите на засилено сътрудничество Кишида посочи дипломацията, инвестициите, железниците и киното.

Япония, Великобритания и Италия създават усъвършенстван изтребител

Япония, Великобритания и Италия създават усъвършенстван изтребител

Очаква се проектът да бъде обявен следващата седмица

От вчера японският лидер е на обиколка на ключови западни партньори, след като обяви най-голямото увеличаване на военните сили на страната си от Втората световна война насам, с цел противодействие на нарастващата мощ на Китай.

Кишида ще бъде домакин на среща на върха на Г-7 през май, която според него ще потвърди ангажимента на групата да помогне на Украйна в усилията ѝ да отблъсне руските войски, а също ще се съсредоточи върху сигурността на Индо-Тихоокеанския регион.

Миналия месец Япония, Италия и Великобритания обявиха план за разработване до 2035 г. на реактивен самолет от следващо поколение, който ще съчетае водения от Великобритания проект Tempest с японската програма F-X.

Кишида заяви, че се надява това споразумение да помогне за стимулиране на индустриалното сътрудничество между Италия и Япония и "да постави основите за средносрочно и дългосрочно двустранно сътрудничество между двете страни по въпросите, свързани със сигурността".