Италианските кметове и областните управители във вторник купиха страница във вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, за да поискат от Германия солидарност на фона на пандемията с коронавирус, като казват, че други държави са намалили германския дълг след Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

В Италия има повече смъртни случаи от коронавируса от всяка друга държава, като 11501 смъртни случая към понеделник са около една трета от общия брой в света.

Инициативата подчертава нарастващото негодувание на италианците срещу това, което се разглежда като безразличие на Германия към тежкото им положение, тъй като Берлин отказва да отвърне на призиви от други страни за издаване на взаимен дълг, за да помогнат на своите икономики.

"Скъпи германски приятели, паметта би помогнала да вземете правилни решения", се казва в писмото, след като се споменава за споразумение от 1953 г. за намаляване на дълга на Германия за подпомагане на възстановяването след войната.

Италия под блокада до 12 април

Италия под блокада до 12 април

Конте призна, че всички мерки имат много тежки икономически последици

То е подписано от кметове от леви и десни партии, представляващи най-тежко засегнатите от коронавируса северни италиански градове, включително Бергамо и Милано, както и регионалния президент на Емилия-Романия.

Споменава се и Холандия, разглеждана в Италия като своеобразно убежище за корпоративен данък, казвайки, че тя "е създала "благоприятен" данъчен режим, който от години отнема ресурси от всички големи европейски държави."

Девет държави от Европейския съюз, включително Италия, Франция и Испания, призоваха миналата седмица за издаване на съвместен дълг за финансиране на икономическо възстановяване след избухването на вируса, което изглежда сигурно ще тласне еврозоната в дълбока рецесия.

Германия, Холандия, Финландия и Австрия се противопоставиха на предложението за т. нар. Еврооблигации, запазвайки традиционното си нежелание да споделят дълга на по-слабо конкурентните икономики.

128 загинали и 4615 заразени с COVID-19 за ден в Германия

128 загинали и 4615 заразени с COVID-19 за ден в Германия

На места въвеждат маски за клиенти в магазини и пътници в градския транспорт

"Еврооблигациите за справяне с коронавируса няма да заличат или взаимно обединят предишните дългове", се чете в италианския превод на писмото, публикувано в Twitter от члена на Европейския парламент Карло Календа, един от подписалите го.

Лидерите на ЕС засега не успяха да постигнат съгласие относно мащаба на подкрепа за техните икономики, които спряха поради мерките за карантина, за да се опитат да ограничат разпространението на вируса.

В края на видеоконференцията, проведена миналата седмица, Германия и Холандия заявиха, че нуждаещите се могат да получат достъп до спасителен фонд на еврозоната за получаване на кредитни линии. Италия се противопоставя на този механизъм, който идва с условия.

Световната банка: Пандемията причинява безпрецедентен глобален шок

Световната банка: Пандемията причинява безпрецедентен глобален шок

Забавеният икономически растеж ще тласне още 11 милиона души в бедност в Източна Азия