Италианският премиер Паоло Джентилони заяви, че ще предложи на парламента да прехвърли някои от войските на страната разположени в Ирак, в Нигерия, за да се борят с контрабандата и тероризма, съобщава "Ройтерс".

Джентилони коментира, че военното присъствие на Италия в Ирак вече може да бъде намалено след победа срещу ДАЕШ (Ислямска държава) и вместо това да бъде разположено в района на Сахел в Западна Африка.

"Трябва да продължим да работим, концентрирайки вниманието и енергията си върху заплахата от трафика на хора и тероризма в Сахел", обяви той от борда на италианския кораб "Етна", използван в операцията на ЕС "София" за борба с контрабандата на хора в Средиземно море.

"Поради тази причина част от нашите сили в Ирак ще бъдат разположени в Нигер през идните месеци - това е предложението, което правителството ще направи в парламента", обяснява Джентилони.

Той не уточнява колко хора ще бъдат изпратени в Нигерия, но според вестник Il Fatto Quotidiano, контингентът ще бъде "най-малко 470" като част от ангажимент, поет пред френския президент Еманюел Макрон.

Макрон хвърля усилия в подкрепа на силите обединени в Западна Африка, известни като "Г-5 Сахел", които включват армиите на Мали, Мавритания, Нигерия, Буркина Фасо и Чад, създадени са през октомври, за да се справят с ислямистките бойци в региона.

Италианският парламент се очаква да бъде официално разпуснат до края на тази година преди изборите през март. Но той ще продължи да се среща за административна дейност и може да одобри искането на Джентилони за прехвърляне на военните.