Италия обяви, че ще назначи посланик в Сирия, което я прави първата страна от Г-7, възобновяваща дипломатическата си мисия в Дамаск след избухването на гражданската война. Италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че Стефано Раванян, настоящият специален пратеник за Сирия, ще заеме поста скоро, предава Ройтерс.

Италия отзова всички служители от посолството си в Дамаск през 2012 г. и спря дипломатическата си дейност в знак на протест срещу насилието на правителството на Башар Асад срещу гражданите му.

Асад контролира по-голямата част от Сирия след като Иран и Русия помогнаха за отблъскване на бунтовническите групи, които се обърнаха срещу него преди 13 години, предизвиквайки война, отнела живота на стотици хиляди хора и разселила милиони бежанци към Европа.

Миналата седмица Италия и още седем държави от ЕС изпратиха писмо до върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, настоявайки за по-активна роля на Съюза в Сирия. В писмото се подчертава, че сирийците продължават да напускат страната в големи количества, което натоварва съседните държави и създава риск от нови бежански вълни. Писмото е подписано и от Австрия, Кипър, Чехия, Гърция, Хърватия, Словения и Словакия.

В момента шест посолства на страни от ЕС са отворени в Дамаск - Румъния, България, Гърция, Кипър, Чехия и Унгария. Нито един от партньорите на Италия от Г-7 - САЩ, Япония, Великобритания, Канада, Франция или Германия - не е възстановил работата на посланиците си в Сирия.

Путин се срещна с Башар Асад в Москва

Путин се срещна с Башар Асад в Москва

Срещата се е състояла в сряда вечерта, но за нея беше съобщено днес