Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини обяви, че Италия ще обмисли орязване на финансирането, което отделя за Организацията на обединените нации (ООН), съобщават италианските медии.

Салвини коментира темата, след като Мишел Бачелет, новият ръководител на Агенцията на ООН за правата на човека, обяви, че ООН иска да изпрати екип в Италия, който да се запознае от първа ръка с положението, след като се появиха информации, че в страната мигранти са изправени пред нападения и расизъм.

Италия заплаши Брюксел със спиране на парите за ЕС

Италия заплаши Брюксел със спиране на парите за ЕС

Неотстъпчивостта ще бъде да спрем парите за ЕС, ако не ни послушат

"ООН е организация, която струва милиарди евро, на която Италия дава над 100 млн. евро всяка година и ще обмислим с нашите съюзници ползата да продължаваме да заделяме тези 100 млн. евро, за да финансираме институция, която иска да дава уроци на италианците", подчерта Салвини.

"Ако аз бях ООН", продължи той, допълвайки: "щях да изпратя инспектори първо в половината свят, а чак тогава в Италия. Търсете расизъм другаде, не в Италия."

По-рано Бачелет заяви, че "възнамеряваме да изпратим екип в Италия, който да оцени информациите за рязко увеличаване на актовете на насилие и расизъм срещу мигранти, хора от африкански произход и роми". Тя добави, че екип също така ще бъде изпратен в Австрия по подобни причини.