В петък Италия е отбелязала нов рекорден брой ваксинирани срещу COVID-19, според властите. Това поставя страната на второ място в Европа по този показател.

"Вчерашният ден отбеляза рекорден брой поставени дози за 24 часа от 600 000, докато общият броят на поставените дози премина 37-милионната граница", заяви държавният орган, отговарящ за ваксинациите. Италия е на второ място в Европа по брой на напълно ваксинирани хора, след Германия и пред Франция и Испания", се добавя в нея.

Този резултат се обяснява и с броя на ваксинационните центрове. Броят на тези центрове е бил 1500 през март, но сега е до 2666, а още 800 други се очаква да бъдат отворени през следващите седмици.

Официалните данни на правителството сочат, че са приложени 37,06 милиона дози ваксини и са ваксинирани 12,7 милиона души - или близо 24 процента от населението на възраст над 12 години.

Италия облекчава мерките срещу коронавируса

Италия облекчава мерките срещу коронавируса

Съкращава се вечерният час

Правителството обаче беше критикувано от експерт, че не е ваксинирало своите най-уязвими граждани, а това е коствало хиляди животи.

Италия постепенно облекчи ограниченията за COVID-19, отпусна нощния комендантски час и отвори заведения за хранене на закрито в ресторанти и барове, тъй като броят на случаите и смъртните случаи непрекъснато намалява през последните седмици.

До момента Италия е регистрирала 4 227 719 потвърдени случая и 126 415 смъртни случая, според университета "Джон Хопкинс".

Италия отменя карантината за пристигащи от България

Италия отменя карантината за пристигащи от България

Трябва да се представи отрицателен тест за коронавирус

Италия очаква 20-процентно увеличение на броя на летните туристи през тази година през 2020 г., тъй като страната постепенно облекчава ограниченията на Covid-19, заявиха от италианската федерация по туризъм в събота.

Летният сезон 2021 г. е показал първите признаци на възстановяване в сектора. Между юни и август се прогнозират 33 милиона пристигащи, заедно със 140 милиона нощувки в официални туристически структури, което е ръст от 20,8 процента спрямо 2020 г..

Това стана ясно след проучване на 2185 туристически фирми.

Федерацията добави, че ще осигури на сектора около 12,8 милиарда евро приходи от туризъм.