Италианските власти отменят задължителната карантина за пристигащите от България от днес до 30 юли 2021 г., съобщиха от МВнР.

Българските граждани трябва да представят "зелен сертификат", който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 ч. преди влизането им в страната - молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват.

Пътуващите за Италия българи трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/

Изключения от задължението за тест и за карантина са предвидени в някои специални случаи, при условие, че не са налице симптоми на коронавирус.

Изискванията за тест или карантина не са в сила за екипажи на транспортни средства, пътуващ персонал, пътуващи по работа трансгранични работници.

Същото важи за влизащите в Италия от държави от Списък "А" - Сан Марино и Ватикана.

Изключение се прави също при влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност. При изтичането на 120 часа гражданинът трябва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина.

Санитарните ограничения не важат и при транзит с лично превозно средство през италианска територия за период не по-голям от 36 ч., при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия. В противен случай подлежи на карантина.

Изключение се допуска и за персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия - за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа.

Извън стандартния ограничителен режим са поставени също служители на ЕС или международни организации, дипломатически агенти, административно-технически персонал на дипломатически и консулски мисии, военен персонал и др.

Мерките не важат също за ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, намиращо се в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на следните телефони: +39 06 322 46 40, +39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: +39 349 492 7764

Италия продължи ограниченията при пътуване до 15 май

Италия продължи ограниченията при пътуване до 15 май

Отрицателен тест и 5-дневна самоизолация...