Италианските власти отменят задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май 2021 г. до 30 юли 2021 г., съобщиха от МВнР.

Българските граждани трябва да представят "зелен сертификат", който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 ч. преди влизането им в страната - молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват.

Пътуващите за Италия българи трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/

Италия продължи ограниченията при пътуване до 15 май

Италия продължи ограниченията при пътуване до 15 май

Отрицателен тест и 5-дневна самоизолация...

Изключения от задължението за тест и за карантина са предвидени в някои специални случаи, при условие, че не са налице симптоми на коронавирус.

Изискванията за тест или карантина не са в сила за екипажи на транспортни средства, пътуващ персонал, пътуващи по работа трансгранични работници.

Същото важи за влизащите в Италия от държави от Списък "А" - Сан Марино и Ватикана.

Изключение се прави също при влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност. При изтичането на 120 часа гражданинът трябва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина.

Санитарните ограничения не важат и при транзит с лично превозно средство през италианска територия за период не по-голям от 36 ч., при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия. В противен случай подлежи на карантина.

Изключение се допуска и за персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия - за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа.

Извън стандартния ограничителен режим са поставени също служители на ЕС или международни организации, дипломатически агенти, административно-технически персонал на дипломатически и консулски мисии, военен персонал и др.

Мерките не важат също за ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, намиращо се в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на следните телефони: +39 06 322 46 40, +39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: +39 349 492 7764

Италия облекчава коронавирус мерките

Италия облекчава коронавирус мерките

За валидни се считат удостоверения, издадени в ЕС, както и сертификати за ваксинация от трети страни, призната от ЕС