От 26 април Италия въвежда облекчения на мерките срещу коронавируса в страната като включително се разрешава свободното движение между регионите при определени условия, съобщава МВнР.

По информация на посолството ни в Рим от 26 април ще бъде възможно свободното движение между "жълти" и "бели" региони, а движението между региони с по-висока категория на риск - "оранжеви" и "червени", е разрешено само при условие, че гражданинът разполага с удостоверение - т. нар. Зелен сертификат.

Документът трябва да удостоверява един от следните 3 случая: извършена ваксинация с валидност 6 месеца от завършване на цикъла на ваксинация; излекуване от КОВИД-19 с валидност 6 месеца от момента на излекуване; отрицателен тест за КОВИД-19 - PCR или антигенен, направен през последните 48 ч.

За валидни ще бъдат смятани удостоверения, издадени в държава-членка на ЕС, както и издадените от трети страни сертификати за ваксинация, призната от ЕС.

Досегашният вечерен час от 22 ч. до 5 ч. сутринта се запазва.

Приетият от правителството декрет предвижда включително възобновяване при определени условия на присъственото обучение в училищата до края на учебната година, отваряне на заведенията за хранене на открито и при спазване на необходимото разстояние за безопасност в "жълтите" зони.

В същото време извънредното положение в Италия е продължено до 31 юли 2021 г.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Рим на следните телефони: +39 06 322 46 40, +39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: +39 349 492 7764

Италия разхлабва Covid мерки от 26 април

Италия разхлабва Covid мерки от 26 април

Основните ограничения ще бъдат премахнати в районите с нисък риск, класифицирани като "жълти зони"