В своя статия за "Политико" италианският премиер Джузепе Конте приветства неотдавнашното предложение на Германия и Франция за фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро, но предупреди, че "изкривените стереотипи" пречат на общите усилия за възстановяване на Европейския съюз от кризата, предизвикана от новия коронавирус (COVID-19).

"Предложението на Франция и Германия за фонд за възстановяване от кризата, предизвиката от коронавируса, в размер на 500 млрд. евро е смела и значителна стъпка към общ отговор на Европейския съюз на пандемията, която опустоши континента. Но това също така е само това: стъпка", пише Конте.

"Ако искаме заедно да преодолеем тази криза, като съюз на общи интереси и общи ценности, трябва да се направи много повече", настоява премиерът на Италия.

Меркел и Макрон предлагат фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро

Меркел и Макрон предлагат фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро

Ще предлага безвъзмездни средства на страните членки

Той пише още, че Италия има най-дългия опит на Стария континент в борбата срещу коронавируса, като страната е най-тежко засегнатата от всички в Европа.

"Ние действахме решително, основавайки действията си на научни доказателства, а опитът ни послужи като пример за много други страни, които бяха засегнати от вируса след нас", посочва Конте.

"Един от най-важните уроци на кризата е, че това е шок, който разтърсва не само системите на здравеопазването, но и нашите икономики и общества. Тя преобръща дълбоко вкоренени навици, разстройва цели индустрии и налага ограничения върху личните свободи, които никога не са били наблюдавани в демокрация в мирно време", подчертава още италианският премиер.