Франция и Германия се договориха да предложат създаването на фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро, който ще предлага безвъзмездни средства на страните членки на Европейския съюз и региони, засегнати най-силно от кризата с новия коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Френският президент Еманюел Макрон определи фонда като "голяма стъпка напред", като двете страни допълниха, че предлагат също така да се разреши на Европейската комисия да взема заеми на финансовите пазари от името на Европейския съюз, като същевременно спазва договорите на ЕС.

Евродепутатите пришпорват Еврокомисията за пакет от 2 трлн. евро заради COVID-19

Евродепутатите пришпорват Еврокомисията за пакет от 2 трлн. евро заради COVID-19

Пакетът щял да предоставя предимно грантове

Франция и Германия не успяха да създадат единен фронт около кризата с COVID-19, като Франция беше начело на страни предимно от Южна Европа, които се опитаха да убедят фискално консервативните страни като Германия да бъде поет общ европейски дълг, който да им помогне да овладеят икономическото въздействие.

Френско-германското споразумение, обявено днес, има за цел да прекъсне безизходицата и да действа като план за по-широко споразумение в рамките на ЕС.

Дали фискални "ястреби" като Холандия са готови да подкрепят инициативата на Париж и Берлин, която предлага по-специално отпускането на безвъзмездни помощи на страните от ЕС, а не заеми, остава неясно.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Днес евролидерите проведоха видеоконференция как да финансират възстановяването