Европейският парламент (ЕП) прикани днес Европейската комисия (ЕК) да предложи инвестиционен пакет в размер на 2 трлн. евро за справяне с последствията от пандемията от новия коронавирус, който ще предоставя "предимно" грантове (безвъзмездни средства) и ще се финансира чрез дългосрочни облигации за възстановяване.

Резолюцията беше приета с 505 гласа "за", 119 гласа "против" и 69 гласа "въздържал се".

"Европейските граждани трябва да бъдат в центъра на стратегията за възстановяване", подчертават евродепутатите и добавят, че ЕП ще заеме твърда позиция в защита на интересите на гражданите.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Днес евролидерите проведоха видеоконференция как да финансират възстановяването

Усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение, да бъдат насочени към преодоляване на социалното и икономическото неравенство, както и към посрещане на нуждите на най-силно засегнатите от кризата, настояват евродепутатите.

ЕП настоява новият европейски "фонд за възстановяване и трансформация" да бъде "изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал".

Евродепутатите призовават ЕК да не използва "финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри", като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск.

Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващата многогодишна финансова рамка (МФР), т. е. дългосрочния бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупредиха евродепутатите. Те допълнително настояха за увеличаване на МФР и подчертаха, че ЕП ще използва правото си на вето, ако исканията му не бъдат изпълнени.

В ЕК обсъждат пакет от €2 трлн. за възстановяване на икономиката

В ЕК обсъждат пакет от €2 трлн. за възстановяване на икономиката

Днес евролидерите ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят как най-добре могат да финансират възстановяването на блока

Парите за възстановяване "трябва да отидат в програмите от бюджета на ЕС", за гарантирането на правото на контрол и участие на Европарламента. Той трябва също така да участва в "оформянето, приемането и прилагането на фонда за възстановяване". ЕП предупреди ЕК да не се правят "опити да се разработи европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства".

"Мащабният пакет", за който вече призоваха евродепутатите в априлската си резолюция, трябва да продължи достатъчно дълго, за да успее да се справи със "очакваните тежки и дълготрайни последици от настоящата криза". Той трябва да "трансформира нашите икономики" чрез подкрепа за малките и средните предприятия, както и "увеличаване на възможностите за работа и уменията с цел смекчаване на въздействието на кризата върху работниците, служителите, потребителите и семействата".

ЕП зове за голям пакет за възстановяване и фонд на ЕС за солидарност заради COVID-19

ЕП зове за голям пакет за възстановяване и фонд на ЕС за солидарност заради COVID-19

Евродепутатите осигуряват 3,8 млрд. евро за здравеопазването в ЕС

Те призовават да се даде приоритет на Зеления пакт и програмите в областта на цифровите технологии и настояват за създаването на нова самостоятелна европейска здравна програма.

Евродепутатите отново повториха своя призив за въвеждането на набор от нови "собствени ресурси" (източници на приходи на ЕС), така че да се избегне допълнително увеличаване на преките вноски на страните членки, необходими за МФР и за фонда за възстановяване и трансформация.