В Европейската комисия обсъждат пакет от 2 трилиона евро за възстановяване на икономиката на Европейския съюз щом заплахата от коронавируса започне да отминава. Информацията съобщава "Политико", позовавайки се на документ на Комисията.

Днес евролидерите ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят как най-добре могат да финансират възстановяването на блока.

В документа от две страници се казва, че новите предложения ще могат да генерират най-малко 2 трилиона евро инвестиции и разходи, които ще бъдат разпределени за възстановяване и устойчивост на икономиката.

Това ще бъде финансирано от следващия седемгодишен бюджет на ЕС, Многогодишната финансова рамка, и отделно от временен "инструмент за възстановяване", при който ще се използва член 122 от договорите на ЕС за набиране на 320 милиарда евро на капиталовия пазар.

Според 122 член от договорите по предложение на Комисията Съветът може да вземе решение за предоставяне на финансов помощ от ЕС на закъсали държави.

В документа пише, че около половината от тази сума ще представлява заеми за страните членки, а останалата ще е част от бюджета, която ще бъде платена от страните членки след 2027 г. или чрез допълнителни ресурси в бъдеще.

Представители на Комисията обявиха, че бележката все още не е изпратена на председателя Урсула фон дер Лайен. Предложенията все още са чернова на техническо ниво, каза представител на ЕС. Друг източник поясни, че предложението няма да бъде представено на срещата на Колегията на еврокомисарите следващата седмица, но ще бъде разгледано на по-късна дата.