Без споразумение за пакета от €2 трлн. за възстановяване на икономиката е завършила срещата на Европейския съвет, съобщиха световните информационни агенции.

ЕС обаче отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията.

На 6 май се очаква нова среща, на която ще се обсъжда предоговаряне на финансовата рамка.

Те са принципно съгласни, че трябва да създадат фонд, въпреки че все още имат различия по някои въпроси, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Лидерите поискаха комисията спешно да изработи план за съвместно финансиране от ЕС, съобщи в четвъртък председателят Шарл Мишел.

Той каза, че лидерите искат Комисията да свърже плана за възстановяване със следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

"Изразихме силна воля да вървим напред напред", каза Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен също отбеляза, че има огромни различия между държавите-членки.

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард обаче предупреди лидерите на ЕС, че усилията им вероятно вече са закъснели.

"Действията на всички европейски правителства и институции се следят отблизо от гражданите. Не можем да забавим мерките, които са необходими, имаме споделена отговорност за бърз отговор.

Борисов приел ролята на лошия вестоносец

Борисов приел ролята на лошия вестоносец

Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав

Това заяви председателя на Европейския парламент Давид Сасоли след изказването му пред Европейския съвет, съобщиха от българското представителство. 

Необходимо е да се използват всички налични инструменти, особено за плана за възстановяване. Трябва да помогнем за възстановяването на нашите икономики, да защитим активите си и в същото време да възстановим работните места и възможностите за растеж. Трябва да направим това заедно. Никой не може да го постигне сам. Нуждаем се от нов план "Маршал", но този път финансиран от Европа. Това, разбира се, носи предизвикателства, защото трябва да го направим заедно и в духа на силна солидарност.

Ние силно подкрепяме облигациите за възстановяване като инструмент за финансиране на тези усилия за излизане от кризата. Вече сме направили амбициозни предложения, но мисля, че днес лидерите ще трябва да бъдат още по-амбициозни.", каза той.

Припомняме, че днес евролидерите проведоха видеоконференция, на която обсъдиха как най-добре могат да финансират възстановяването на блока.

В нея участва премиерът Бойко Борисов

В документа от две страници се казва, че новите предложения ще могат да генерират най-малко 2 трилиона евро инвестиции и разходи, които ще бъдат разпределени за възстановяване и устойчивост на икономиката.

Това ще бъде финансирано от следващия седемгодишен бюджет на ЕС, Многогодишната финансова рамка, и отделно от временен "инструмент за възстановяване", при който ще се използва член 122 от договорите на ЕС за набиране на 320 милиарда евро на капиталовия пазар.

В ЕК обсъждат пакет от €2 трлн. за възстановяване на икономиката

В ЕК обсъждат пакет от €2 трлн. за възстановяване на икономиката

Днес евролидерите ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят как най-добре могат да финансират възстановяването на блока

Според 122 член от договорите по предложение на Комисията Съветът може да вземе решение за предоставяне на финансов помощ от ЕС на закъсали държави.

В документа пише, че около половината от тази сума ще представлява заеми за страните членки, а останалата ще е част от бюджета, която ще бъде платена от страните членки след 2027 г. или чрез допълнителни ресурси в бъдеще.

Друг източник поясни, че предложението няма да бъде представено на срещата на Колегията на еврокомисарите следващата седмица, но ще бъде разгледано на по-късна дата.

Досега в Европа има повече от 1,1 милиона потвърдени случая на Covid-19 и повече от 110 000 смъртни случая.