Приел съм ролята на лош вестоносец. Докторът трябва да предписва това, което трябва, а не което пациентът иска да слуша. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след проведената Европейска среща.

Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав, обясни Борисов и посочи съседни страни, които са с много по-лоши показатели от нашите по заболеваемост за коронавируса. Не го казвам със злорадство, а защото всеки ден ме натискат. "Брюксел се поучи от нас, от нашите навременни мерки."

Тези думи Борисов не е спестил и на европейските лидери, които в някаква степен се опитват да успокоят своите граждани. Европа обаче се притеснява и от втора вълна на епидемията, дори и настоящата още да не е отминала.

"Искаме да вдъхнем оптимизъм, искаме да вдъхнем в хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен. Медицински това по никакъв начин не се подкрепя от никой, точно обратното считаме и считат в Европа и много от колегите, когато не са пред камерите да обявяват светлото бъдеще, че много скоро ще се случи, техните медицински екипи им казват, че сме в началото", каза още премиерът.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Днес евролидерите проведоха видеоконференция как да финансират възстановяването

Без споразумение за пакета от €2 трлн. за възстановяване на икономиката е завършила срещата на Европейския съвет, стана ясно от думите на премиера. На 6 май отново ще се преговаря излизането от кризата, след като на днешната видеоконференция не се стигна до споразумение за предложения спасителен пакет за 2 трилиона евро. Към момента 7,5% от БВП на ЕС е заминал. Големият спор е между кредити и грантове, между богатите и бедните страни, обясни Борисов, но по думите му може да се намери среден вариант, който да удовлетвори всички страни.

Борисов е категоричен, че в момента не се интересува от състоянието на големия бизнес като авиокомпании и други големи корпорации. "По мила да ми е авиокомпанията или 1000/2000 или 5000 българи да умрат", реторично попита Борисов. 

Борисов посочи, че се отваря и нова мярка за малкия бизнес: 173 милиона грант за над 20 000 фирми. Парите са пренасочени от ОП "Иновации и конкурентоспособност", а мярката ще важи за фирми с 20% спад в оборота. Тя ще бъде стартирана в началото на месец май, а средствата по нея ще бъдат безвъзмездни.

Министър-председателят заяви и че вече се мисли за средства в помощ на средния бизнес. Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Между 3 000 и 10 000 лева ще са за най-малките микрофирми. Да не отиде някой и да подаде за 1 000 фирми и да излъже, защото знаете, че има и такива. След това подлежи за средния бизнес. Борисов утре ще изпрати писмо до ЕК, за да можем и от други програми да прехвърлим още 200-300 милиона.

Той коментира и отворената вчера суапова линия между ЕЦБ и БНБ, като посочи, че това говори за доверие към държавата ни. Борисов допълни, че България и Хърватия очакват членство във валутния механизъм ERM II през юли месец. "ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено. В знак на доверие към България снощи, ни отвориха суапова линия за 2 милиарда евро и то за колкото трябва време. Фиксирано до края на тази година или доколкото трябва. Надяваме се да не ни трябва. Много страни поискаха, не им дадоха, може да проверите", отсече още Бойко Борисов и посочи, че вчера Кристалина Георгиева му се е обадила късно вечерта и му е казала, че сега ще спи на мека копринена възглавничка.

И Борисов искал да падне извънредното положение - аз съм сред работещите без заплата. Но все още нищо не ни дава оптимизъм - няма ваксина, нито лекарство, каза той. По думите му, мерките срещу пандемията у нас са били най-леки, по-рано въведени и ефективни, както показва сравнението със съседките ни и други държави в Европа, сред които и Великобритания.

БСП подслушвали като били на власт, а не ГЕРБ

БСП подслушвали като били на власт, а не ГЕРБ

Не вижда защо да ходи на изслушване в парламента, който е под карантина

Иначе на Борисов му омръзнало да му дават оценки хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос. "Страхотен проблем е миграцията в Европа в момента. Пищят кански държавите за релокация. Напълнени с мигранти, а наникъде не могат да ходят. И нашите съседи Малта, Кипър, Гърция, България - 0, похвали се Борисов.

Кажете едно благодаря, защото то днес е даденост и в никоя друга държава не е даденост", обясни премиерът.

Борисов заяви, че съответно както са молили християните, сега молят и мюсюлманите да си останат по домовете.

Той посочи, че в България плавно се вдига броят на заразените около 40-50-60. Ако успеем да го задържим е добре, защото в един момент днес чух предложение да се отворят хотелите, малките ресторанти. Ние ще ги отворим, но веднага след това трябва да търсим медицински персонал. "Истински разбирам колко хората им е тежко да стоят вкъщи, но ако се движите в София, то изобщо не изглежда София като под карантина. Улиците на София са пълни. Убеден съм, че вие го виждате", допълни премиерът.

До неделя се изчакват резултатите от лабораторията и заключенията на щаба и след това ще се решава за парковете и планините.

"Толкова искам и аз да го направя и ме е страх. Медицинският персонал ще издъхне. Просто ще се преумори. Затова толкова натискаме да вървим плавно. В същото време виждате все повече се екипират медицинските ни заведения, научават си персонала. Това е нова болест. Респиратори непрекъснато идват. Сега другата седмици започваме производство на най-доброто лекарство", каза още премиерът. Също така фирмите, които шият облекла, ще продължат да го правят, тъй като трябва да се подготвим за втора вълна.