Европейският парламент (ЕП) одобри осигуряването на 3,8 млрд. евро за здравеопазването в Европейския съюз, като средствата ще се използват за покриване на увеличените нужди заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщиха от пресслужбата на институцията.

ЕС ще може да купи с тези средства медицински материали като маски и апарати за обдишване, да превози здравно оборудване и болни, да финансира назначаването на допълнителни здравни специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки. Държавите от ЕС ще получат помощ при изграждането на полеви болници.

ЕС прие пакет от 500 млрд. евро, но поряза искане на Италия и Франция

ЕС прие пакет от 500 млрд. евро, но поряза искане на Италия и Франция

Министрите на ЕС не послушаха ЕЦБ, дават с 1 трилион евро по-малко

Евродепутатите също така искат да видят мащабен пакет в подкрепа на европейската икономика след кризата с COVID-19, включващ облигации за възстановяване.

В резолюция, приета днес, Европарламентът приветства фискалните мерки на ЕС и подкрепата за ликвидността за справяне с пандемията. Отвъд това, което вече е предприето, Европа се нуждае от мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, който да се финансира от увеличаване на дългосрочния бюджет (МФР), чрез съществуващите фондове и финансови инструменти на ЕС, както и чрез "облигации за възстановяване", гарантирани от бюджета на ЕС, заявяват евродепутатите. Европейският зелен пакт и цифровата трансформация трябва да бъдат в основата ѝ, за да се даде тласък на икономиката, подчертаха евродепутатите.

Евродепутатите също призовават за постоянна Европейска презастрахователна схема и създаването на фонд на ЕС за солидарност във връзка с коронавируса в размер на поне 50 млрд. евро. Този фонд би подкрепил финансовите усилия, предприети от сектора на здравеопазването във всички страни членки по време на настоящата криза, както и бъдещи инвестиции, така че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите се.

Урсула фон дер Лайен призова ЕС да приеме план "Маршал"

Урсула фон дер Лайен призова ЕС да приеме план "Маршал"

Шефът на Комисията също смята, че евробюджетът е средство за укрепване на солидарността между държавите членки

Евродепутатите също изразиха подкрепа за увеличаване на производството на ЕС на ключови продукти като лекарства, фармацевтични съставки, медицински изделия, оборудване и материали, за по-добра подготовка в случаи на бъдещи глобални сътресения.