Италия нареди на армията си да премести телата от северен град в центъра на огнището на коронавирус, където погребалните услуги са затрупани, докато правителството се готви да удължи спешните мерки за блокиране в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Видео, заснето от местните хора в Бергамо, североизточно от Милано и показано на уебсайта на местния вестник "Ехо ди Бергамо", показва дълга колона от военни камиони, които се движат по улиците през нощта и изваждат ковчези от гробището на града.

Говорител на армията потвърди в четвъртък, че 15 камиона и 50 войници са били разположени за преместване на тела в съседни провинции. По-рано местните власти в Бергамо са се обърнали за помощ за кремации, след като крематориумите са претрупани.

Италия регистрира най-голямото еднодневно увеличение на смъртните случаи от коронавирус в сряда, като общият им брой скочи с 475 до почти 3000. Само в района на Ломбардия има повече от 300 смъртни случая, където се намира Бергамо, най-пострадалата провинция с над 4000 случая.

В четвъртък вестник "Кориера дела Сера" цитира премиера Джузепе Конте, че правителството ще удължи срока за текущите спешни мерки за закриване на училища и много предприятия. Понастоящем мерките нареждаха на повечето магазини да стоят затворени поне до 25 март, а училищата - до 3 април. Конте не каза колко време ще бъдат удължени.

Властите заявиха, че може да са необходими по-строги мерки, тъй като твърде много хора не спазват заповедта да останат у дома за всички, освен за основни цели, а хиляди все още се разболяват.

Джакомо Анджелони, местният служител, отговарящ за гробищата в Бергамо, заяви, че по-рано тази седмица крематориумът работи денонощно с около 24 тела на ден, почти два пъти повече от максимума си, и не успява да смогне.

При препълване на моргите, лавиците на крематорийната църква са премахнати, за да оставят място за разнасяне на десетки ковчези, но всеки ден пристигат повече.

Губернаторът на провинцията Ломбардия Атилио Фонтана заяви, че лекарите и медицинските сестри в болниците в региона са на предела на силите си.

"Притеснявам се от възможността те да се предадат физически и психически, защото ако се поддадат, това наистина ще бъде катастрофа", заяви Анджелони пред Радио Капитал.

"Едно поколение умря": Италианска провинция се мъчи да погребе починалите от коронавирус

"Едно поколение умря": Италианска провинция се мъчи да погребе починалите от коронавирус

Повече от 35 000 са заразените в Италия, а починалите са близо 3000