Израелските сили са действали незаконно, като са стреляли по позиции, използвани от мироопазващите сили на ООН в Ливан, каза италианският министър на отбраната Гуидо Крозето в четвъртък, заклеймявайки това като възможно военно престъпление, цитира думите му "Ройтерс".

Мироопазващата мисия на ООН, известна като UNIFIL, е разположена в Южен Ливан, за да наблюдава военните действия по демаркационната линия с Израел - район, в който има сериозни сблъсъци между израелските войски и подкрепяните от Иран бойци на Хизбула.

UNIFIL каза, че двама от техните войници са били ранени, когато израелски войници са стреляли по позициите им в сряда и четвъртък.

"Това не беше грешка и не беше инцидент", каза Крозето на пресконференция. "Това може да представлява военно престъпление и представлява много сериозно нарушение на международното хуманитарно право", каза той.

Крозето каза, че се е свързал с израелския си колега, за да протестира и също така е извикал израелския посланик в Италия, за да поиска обяснение, което все още не е получено.

Няма коментар от израелската армия.

За разлика от някои европейски страни, Италия силно подкрепя Израел през цялата му едногодишна война срещу палестинската въоръжена групировка Хамас в Ивицата Газа и Хизбула в Ливан.

Италия традиционно е доставяла голям брой войници на UNIFIL и въпреки че никой от нейния контингент не е бил ранен тази седмица, Крозето каза, че израелските действия няма да бъдат приети.

Израел се опита да измести мироопазващите сили на UNIFIL от границата, но Италия каза, че няма право да го направи.

"Казах на посланика да каже на израелското правителство, че ООН и Италия не могат да приемат заповеди от израелското правителство", каза Крозето.

ООН обвини Израел, че умишлено унищожава здравната система в Газа

ООН обвини Израел, че умишлено унищожава здравната система в Газа

Комисията обвини Израел, че възпрепятства работата й и не позволява на следователите да имат достъп както до Израел, така и до палестинските територии.