Израелските сили откриха огън по две позиции, използвани от мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан в четвъртък и по друга позиция в сряда, съобщиха от силите на ООН UNIFIL. Инцидентите са част от засилващата се офанзива на Израел срещу Хизбула и предупрежденията към ливанските цивилни да не се връщат по домовете си в южната част на страната.

Двама мироопазващи военни на ООН бяха ранени, когато израелски танк откри огън по наблюдателна кула в основната база на UNIFIL в Накура, което доведе до срутването на кулата. В другите два инцидента нямаше пострадали, според източник от ООН.

"Всяко умишлено нападение срещу мироопазващи сили е сериозно нарушение на международното хуманитарно право," заявиха от UNIFIL в официално съобщение, като добавиха, че поддържат връзка с израелската армия по случая.

Няма незабавен коментар от страна на израелската армия, която разширява офанзивата си срещу подкрепяната от Иран организация Хизбула.

"Хизбула" остава организирана въпреки израелските атаки, отчита Русия

"Хизбула" остава организирана въпреки израелските атаки, отчита Русия

САЩ и Великобритания показвали лицемерие чрез подкрепата си за Израел

Междувременно, ливанският премиер Наджиб Микати обяви, че са в ход дипломатически контакти между САЩ и Франция с цел възобновяване на примирието, което Израел отхвърли миналия месец. Няма обаче незабавен коментар от Вашингтон или Париж.

Израел твърди, че офанзивата в Ливан има за цел да осигури безопасното завръщане на десетки хиляди израелци, евакуирани от северната част на страната поради ракетни атаки от страна на Хизбула.

Мироопазващата мисия на ООН в Ливан (UNIFIL), създадена през 1978 г. и разширена след войната между Израел и Хизбула през 2006 г., включва около 10,500 души персонал.

През последната година, израелските удари в Ливан са довели до смъртта на над 2,100 души, като повечето жертви са регистрирани след 23 септември, когато Израел значително засили въздушните атаки, последвани от наземна офанзива. Хизбула, от своя страна, е убила 53 души в Израел, като повече от половината от тях са цивилни.

ООН: Израелските удари по Ливан нарушават международното хуманитарно право

ООН: Израелските удари по Ливан нарушават международното хуманитарно право

"Тази касапница трябва да спре"