Твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини предприема стъпки за намаляване на размера на парите, които Италия отделя за мигрантите, като e подписал наредба, съгласно която само някои от тях ще получат по-сериозна социална помощ с цел тяхната интеграция, съобщава "Асошиейтед прес".

В момента в Италия има 136 000 кандидати за убежище, които са на издръжка на италианския данъкоплатец. 

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Това, което се случи в неделя, трябва да се превърне в норма

От италианското вътрешно министерство посочиха, че наредбата определя две равнища на услуги: базови услуги, които получават всички мигранти, и разширени услуги за онези, които заслужават специална защита, като например непридружени непълнолетни.

Салвини, който е най-отявленият противник на мигрантите в новото италианско правителство, се зарече да намали сумата, която Италия харчи за всеки мигрант от 35 на 25 евро на ден. Той изтъкна, че намалението ще приравни Италия с други европейски страни.

Наредбата също така обхваща договорите за доставчици на услуги и предвижда сътрудничество с италианската агенция за борба с корупцията. Има няколко случая на организирана престъпност, провикваща в предоставянето на услуги в центровете за мигранти.

Италия с условия към Германия, за да приеме и един върнат мигрант

Италия с условия към Германия, за да приеме и един върнат мигрант

ЕС трябва да започне да защитава външните си граници