Чехия ще се отърве от зависимостта си от руския петрол, като се откаже от вноса му по петролопровода "Дружба" от 2025 г., заявиха представители на държавната енергийна компания Mero.

Година и три месеца след началото на руската инвазия в Украйна Mero успя да постигне алтернативно споразумение с групата собственици на Трансалпийския петролопровод (TAL), който доставя петрол от италианското пристанище Триест до Централна Европа.

Съгласно новата сделка чешката компания ще похарчи 73 млн. долара, за да увеличи капацитета на TAL и да удвои вноса на петрол през него от четири на осем милиона тона годишно.

"Тази сделка е нашето бъдеще. Тя ще ни откъсне от Русия след 60 години и ще ни помогне да постигнем независимост, свобода и суверенитет в енергийните доставки", заяви пред репортери главният изпълнителен директор на Mero Ярослав Пантучек.

През април чешките власти заявиха, че са успели да се откажат напълно от руския газ.

Чехия, страна от ЕС с население от 10,5 млн. души, внася около 7-8 млн. тона петрол годишно. Доскоро половината от това количество идваше през ТАЛ, а другата половина - през "Дружба".

През май 2022 г. ЕС забрани вноса на по-голямата част от петрола от Русия заради руската агресия срещу Украйна, но направи временно изключение за доставките през тръбопровода "Дружба".

Според чешкия министър-председател Петр Фиала това е дало на страната му време да договори сделка с TAL.

Унгария ще снабдява Сърбия с руски петрол

Унгария ще снабдява Сърбия с руски петрол

Двете страни се споразумяха за строежа на нов тръбопровод

Той нарече настоящото споразумение "решаваща стъпка към енергийна независимост от Русия".

Петролопроводът TAL е собственост на група големи енергийни компании, сред които Mero, Shell, ExxonMobil и ENI.