Унгария и Сърбия се споразумяха да построят тръбопровод за снабдяване на Сърбия с руски суров петрол Урал чрез петролопровода Дружба, съобщава Ройтерс. Доставките на Белград през Хърватия попаднаха под санкциите на ЕС и страната търси друга алтернатива.

Миналата седмица Европейският съюз се споразумя за нови ограничения срещу Русия заради войната й срещу Украйна, които включват таван на цените за доставките на руски суров петрол по море за трети страни. Сърбия получава петрола си по нефтопровода JANAF от Хърватия.

Новият петролопровод ще позволи на Сърбия да бъде снабдяван с по-евтин суров петрол Урал, свързвайки се с петролопровода Friendship", написа в Туитър говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Той добави, че доставките на петрол за Сърбия са до голяма степен чрез тръбопровод през Хърватия, но посочи, че е малко вероятно те да продължат в бъдеще поради санкциите, които бяха приети.

Унгария, която до голяма степен зависи от руския петрол и газ, беше най-шумният критик на санкциите срещу Русия в ЕС, като заяви, че мерките са повишили цените на енергията. Будапеща подкрепи пакета от санкции от миналата седмица.

Южният клон на тръбопровода "Дружба" минава през Украйна за Унгария, Словакия и Чешката република и от години е основният източник на доставки за рафинериите на трите страни.

Единствената петролна компания в Сърбия е NIS, в която руските Gazprom Neft (SIBN.MM) и Gazprom (GAZP.MM) заедно притежават мажоритарен дял. По-рано този месец Унгария също каза, че ще помогне на Сърбия с газ, ако е необходимо.

По думите на унгарският премиер Виктор Орбан страната има запаси от газ, които покриват потреблението за около пет до шест месеца.

Сръбски министър: Страната е готова за спирането на руския петрол

Сръбски министър: Страната е готова за спирането на руския петрол

Белград е очаквал това решение