Италия ще започне масова ваксинация срещу коронавирус в петък на някои от малките си отдалечени острови, предаде АП. Въпросните острови са с малък брой жители и ограничени здравни услуги. Сред тях са Еолийските острови на север от Сицилия и Изола Капрая край тосканското крайбрежие.

По-големите острови със собствени болници са освободени от специалния план.

Властите на други острови, включително Иския и Капри, също искат да последват примера им, въпреки че не са част от новия национален план, насочен към по-малки и по-труднодостъпни популации.

Островният план има за цел да ваксинира цялото възрастно население наведнъж, а не на етапи според възрастовите групи - каквато е политиката на континента, където много региони все още са насочени към хора над 70-годишна възраст.

Страната вече е поставила 22,3 милиона дози ваксина при пълнолетно население от около 50 милиона.

В четвъртък Италия съобщи за нови 258 смъртни случая, свързани с коронавирус, срещу 267 за предния ден, съобщи министерството на здравеопазването. Ежедневният брой на новите инфекции се увеличи до 11 807 от 10 585. Страната е регистрирала 122 263 смъртни случая, свързани с COVID-19 от февруари миналата година, което я поставя на второ място в Европа след Великобритания и на седмо в света.

До момента страната е съобщила за 4,08 милиона заразени.

Пациентите в болница с COVID-19 - без тези в интензивно лечение - са 16 867 в четвъртък, при 17 520 ден по-рано. 127 нови пациенти са приети в отделенията за интензивно лечение, в сравнение със 142 в сряда.

Общият брой на пациентите в интензивно лечение е спаднал до 2308 от предишните 2368. През изминалия ден са проведени около 324 640 теста за COVID-19 в сравнение с предишни 327 169, съобщи министерството на здравеопазването.

Италия със спад на COVID заразени и починали

Италия със спад на COVID заразени и починали

Италия е регистрирала общо 119 021 смъртни случая

Припомняме, че в края на април Италия удължи до 15 май действащия режим на пътуване до страната - той засяга и пристигащите от България, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Рим, влизащите в Италия са задължени да представят отрицателен PCR или антигенен тест, който е направен до 48 ч. преди пристигането им, независимо от продължителността на престоя.