В събота Италия регистрира 322 смъртни случая, свързани с коронавирус, предаде "Ройтерс". Броят показва спад, в сравнение с 342 починали за предишното денонощие, съобщи министерството на здравеопазването.

Спад се наблюдава и при новозаразените - на 13 817 от 14 761.

Италия е регистрирала общо 119 021 смъртни случая, свързани с COVID-19, което е вторият най-висок резултат в Европа след Великобритания и седми в света. До момента страната е съобщила за 3,95 милиона заразени.

Пациентите в болница с COVID-19, без тези в интензивно лечение, са 20 971 към събота. 143-ма нови пациенти са приети в отделенията за интензивно лечение. През изминалия ден са проведени около 320 780 теста за COVID-19.

Припомняме, че от 26 април Италия въвежда облекчения на мерките срещу коронавируса в страната като включително се разрешава свободното движение между регионите при определени условия, съобщи МВнР. По информация на посолството ни в Рим от 26 април ще бъде възможно свободното движение между "жълти" и "бели" региони, а движението между региони с по-висока категория на риск - "оранжеви" и "червени", е разрешено само при условие, че гражданинът разполага с удостоверение - т. нар. Зелен сертификат.

Приетият от правителството декрет предвижда включително възобновяване при определени условия на присъственото обучение в училищата до края на учебната година, отваряне на заведенията за хранене на открито и при спазване на необходимото разстояние за безопасност в "жълтите" зони.

В същото време извънредното положение в Италия е продължено до 31 юли 2021 г.

Италия обвини представител на СЗО заради потулен доклад за COVID-19

Италия обвини представител на СЗО заради потулен доклад за COVID-19

Смята се, целта е била да се спестят критики на италианското правителство