Прокуратурата в Италия повдигна обвинение на високопоставен представител на Световната здравна организация, че я е излъгал във връзка с доклад за COVID-19 на организацията, съобщава АП.

Помощник-генералният директор на СЗО Раниери Гуера беше обвинен от прокуратурата в италианския град Бергамо, че е казал неверни неща, когато се е съгласил да бъде разпитан през ноември 2020 г.

Именно Гуера е бил свръзката на базираната в Женева организация с правителството в Рим, след като Италия се превърна в първия епицентър на епидемията в Европа в началото на миналата година.

СЗО обвинявана в конспирация с Италия за потулване на доклад за COVID-19

СЗО обвинявана в конспирация с Италия за потулване на доклад за COVID-19

Документът е премахнат по молба на Раниери Гуера

Прокуратурата в Бергамо разследва големия брой жертви на вируса в града, както и това дали слабата подготвеност на властите не е довела до черната статистика. Тя взела предвид доклад на СЗО, в който се твърди, че от 2006 г. насам Италия не е актуализирала плана си за подготовка за пандемии.

Здравната агенция на ООН свали доклада от сайта си на 14 май - само ден, след като той беше публикуван. Предполага се, че целта е била на италианското правителство да бъдат спестени критики и съдебни дела.

Гуера е бил високопоставен служител на италианското здравно министерство от 2014 до 2017 г.