Световната здравна организация (СЗО) е обвинявана в конспирация с Министерството на здравеопазването на Италия за премахването на критичен доклад, който разкрива лошо управление в началото на пандемията от коронавирус. Докладът е имал за цел да предотврати бъдещи смъртни случаи, пише "Гардиън".

Италия бе първата европейска страна, засегната от пандемията от коронавирус. Докладът, подготвен от Франческо Замбон от СЗО и 10 негови колеги в Европа, е финансиран от правителството на Кувейт със задача да предостави информация на държавите, които тепърва ще бъдат ударени.

Озаглавен "Безпрецедентно предизвикателство: Първият отговор на Италия срещу коронавируса", документът е публикуван на страницата на СЗО на 13 май преди да бъде свален на следващия ден, както съобщи британският вестник за първи път през август. В документа от 102 страници се казва, че пандемичният план на Италия не е актуализиран от 2006 г. и тъй като не са били подготвени, при първия отговор болниците са изпаднали в хаос и е трябвало да импровизират.

Документът е премахнат по молба на Раниери Гуера, асистент на генералния секретар на СЗО за стратегическите инициативи. Гуера е бил генерален директор за превенция към Министерството на здравеопазването на Италия между 2014 и края на 2017 г. Следователно той е бил отговорен за актуализирането на плана при пандемия в съответствие с новите насоки на СЗО и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Гуера е сред учените, които участват в оперативния щаб за борба с коронавируса към италианското правителство.

Остарелият план е важен елемент от предварителното разследване на прокуратурата в Бергамо - регион Ломбардия, най-тежко засегнатият по време на първата вълна. Прокуратурата разследва за възможна престъпна небрежност. Италия е с повече от 60 000 починали от коронавирус.

Разследващите също използват доклад, подготвен от пенсионирания генерал Пиер Паоло Лунели след първата вълна, в който се заключава, че повече от 10 000 души са починали вероятно заради липса на адекватни протоколи в борбата с пандемията.

Замбон, който работи в офиса на СЗО във Венеция, е бил привикан три пъти от прокуратурата да даде показания, но световната организация е попречила, заявявайки, че той и другите десетима, участвали в изготвянето на доклада, имат имунитет. Само Гуера е бил разпитан от прокуратурата в началото на ноември, но не се разкриват подробности от разпита.

След като прокуратурата за първи път поискала да разпита Замбон и другите експерти по казуса, от СЗО са заявили, че регионалните прокурори трябва да следват дипломатическите канали и да отправят молба към Министерството на външните работи на Италия. Направен е нов опит за разпит на Замбон на 10 декември, но отново е блокиран.

Замбон коментира пред британското издание, че не се е отзовал на молбата на държавното обвинение, защото има имунитет, въпреки че е искал да го направи, защото има какво да каже.

Той добави, че Гуера го е заплашил, че ще бъде уволнен, ако не промени част от текста относно остарелия план. Замбон поясни, че е информирал висши представители на СЗО за отправените заплахи и рисковете, които поставят под въпрос прозрачността и неутралността на организацията, но в крайна сметка вътрешна проверка не е предприета. Първоначално СЗО не обясни защо докладът е свален от страницата, но миналата седмица обяви, че съдържа неточна информация и несъответствия.

Замбон разкри още, че докладът не критикува правителството на Италия, а набляга на пропуските в управлението на пандемията. Той поясни, че месец преди публикуването му е изпратил откритията на Гуера, който ги е споделил с италианския здравен министър Роберто Сперанца.

Изпратени имейли през май до Замбон от Гуера и Ханс Клюге, регионалният шеф на СЗО в Европа, изглежда отразяват споразумение с италианското здравно министерство докладът да се замете под килима.

Ако прокуратура в Бергамо установи, че Италия не е актуализирала пандемичния си план, всички здравни министри и премиери от 2013 г. са пред риск да бъдат изправени пред съда.