Италианското дясно правителство тази седмица започна започна очакваното въвеждане на по-строги мерки срещу имиграционния натиск в страната, който достигна рекордни нива през последните месеци, съобщава Politico. 

Властите ще имат право да задържат мигранти до 18 месеца и да нареждат изграждането на нови центрове за тяхното настаняване.

"Ще разполагаме с цялото необходимо време не само да направим необходимите проверки, но и да продължим с репатрирането на тези без право на международна закрила", каза италианският премиер Джорджа Мелони. Битката срещу имиграцията е епохална битка за Италия и Европа, каза тя.

Тя изпрати и съобщение до бъдещите мигранти.

"Няма смисъл да се доверявате на каналджиите, защото те ще вземат много пари, ще ви качат на лодка, която не е подходяща за пътуването и след като стигнете до тук, ще бъдете задържан и върнат обратно.", предупреди премиерът. 

Мелони дойде на власт преди година с обещанието да ограничи имиграцията, но пристигащите почти се удвоиха през 2023 г. на годишна база, според правителствени данни.

Лидерът на опозиционните демократи Ели Шлайн нарече увеличаването на времето за задържане "избор, продиктуван от омразата". В писмо до La Repubblica тя каза, че подобни мерки в миналото не са помогнали за увеличаване на репатрирането. Тя призова за "безопасни и законни" начини за достигане до Европа.

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Ние ще решаваме кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, обяви Фон дер Лайен

Припомняме, че в неделя председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна на инспекция на остров Лампедуза и след това представи план от 10 точки, с който да помогне на Италия да се справи с мигрантите.

"Незаконната миграция е предизвикателство за Европа и се нуждае от европейски отговор", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в Лампедуза в неделя.

Тя подчерта, че колкото по-добре ЕС управлява мигрантския проблем, който обаче е свързан със законно пребиваващите на територията на съюза, толкова по-строг ще бъде той към нелегалните мигранти.

"Ние ще решаваме кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, а не контрабандистите и трафикантите", категорична бе Фон дер Лайен на съвместната пресконференция, която даде с италианския премиер Джорджия Мелони.

Снимка 634319

Източник: EPA/БГНЕС

Тя добави и че вече е говорила с няколко лидери на ЕС за плана и е уверена, че те ще го подкрепят.

Само за тази година над 127 200 души вече са достигнали до Италия по море, според последните данни на вътрешното министерство. За цялата 2022 година броят им бе 66 200 души.

Увеличаването на броя на търсещите убежище на италианския остров отново разпали ожесточени дебати в Европа как отделните страни членки да си поделят отговорността за десетките хиляди бежанци.

Лайен пристига на о. Лампедуза, за да инспектира мигрантския натиск

Лайен пристига на о. Лампедуза, за да инспектира мигрантския натиск

Италия се бори с безпрецедентен брой пристигнали по море тази година

Усилията за репатриране не са били успешни в миналото. Между 2014 г. и 2020 г. само около 20 процента от лицата, подложени на заповед за репатриране, са напуснали страната, според мозъчния тръст OpenPolis.