Номинацията за държавен секретар на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп - Рекс Тилърсън, по-късно днес ще изрази притеснения за действията на Русия на световната сцена и ще настоява, че Китай трябва да окаже помощ за оказването на натиск върху Северна Корея да се реформира, съобщава "Ройтерс".

Екипът на Тръмп разпространи речта на Тилърсън, която ще бъде произнесена по време на изслушването му от Сената.

Той ще обясни до известна степен защо Тръмп се е обявил за по-топли отношения с Москва, посочвайки, че Вашингтон се нуждае от открит и честен диалог с Русия относно нейната амбиция, за да може САЩ да очертае своя собствен политически курс.

Но неговата реч, изразяваща опасения относно Русия отива отвъд честите изказвания на самия Тръмп за необходимостта от по-добри отношения с Русия след това, което той смята за зле свършена работа от отиващия си президент Барак Обама за отношенията между двете страни.

"Нашите съюзници от НАТО са прави да са разтревожени от възраждаща се Русия", ще каже Тилърсън, допълвайки: "Ала тази врата беше оставена отворена от липсата на американско лидерство и бяха изпратени сигнали, които не бяха планирани."

Той се позовал на провала на Обама да се противопостави на използването на химически оръжия от сирийския президент Башар Асад срещу собствения си народ, след като каза през 2012 г., че правейки го ще пресече "червената линия", като сигнал за слабост към Москва.

"Ние отстъпихме от ангажиментите, които които поехме пред съюзниците. Ние изпратихме слаби или смесени сигнали с "червените линии", които се превърнаха в зелени светлини. Ние не признахме, че Русия не мисли като нас", ще подчертае Тилърсън.

Тилърсън, подобно на Тръмп, ще изрази неодобрението си от агресивните действия на Китай в Южнокитайско море, като например изграждането на изкуствен остров, който да бъде използван като военна база.

"Изграждането на остров от Китай в Южнокитайско море е незаконно присвояване на спорни райони без съобразяване с международните норми", ще изтъкне той.