Ден след като започна да се изпълнява споразумението с Турция, според което тя ще получи първоначално 3 млрд. евро, в Гърция вече се появиха проблеми по изпълнението на плана за връщане на мигранти на Турция, съобщи БНР. Мигрантите, които трябваше да бъдат изпратени от остров Хиос, избягаха от лагера, а други блокират прцедурата с искания за бежански статут.

Припомняме, според споразумението между ЕС и Турция, след първоначалните 3 млрд. евро се очаква Турция да получи още 3 млрд. и се очаква разглеждане на визова либерализация и и напредък в преговорите с Брюксел за членството на страната в съюза. Срещу това Анкара ще приеме всички незаконно навлезли в Гърция мигранти и бежанци, включително сирийци.

В понеделник - първият ден от изпълнението на споразумението, Гърция върна 202 нелегални имигранти в Турция, а Европа прие 43 мигранти от Турция.  

Днес, - вторият ден от изпълнението на споразумението, групата от 100 души, която трябваше да отпътува от острова, не беше намерена от властите. Бежанците напуснали лагера тази нощ  и не искали да се върнат. Кметът на Хиос подаде съдебен иск срещу министъра по миграция заради липса на стратегия по бежанската вълна, което поставя на риск сигурността на жителите му.

Мигрантите правят опит да удължат престоя си в Гърция като масово подават искане за бежански статут. Процедурата продължава повече от месец, който те използват, за да се прехвърлят от островите към Пирея. Балансът между върнати и пристигнали мигранти за ден е в полза на новодошлите, уточняват от БНР. 

Европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс"  увеличи екипа си на остров Лесбос с полицаи от Германия и Франция. Те отговарят за връщането на нелегалните мигранти.

Във вторник сутринта имаше стачкуващите бежанци на пътя между Солун и македонската граница. Междувременно както гръцки, така и международни фирми засипаха Министерството на транспорта с искания за обещетения от прекъснатата вече втора седмица железопътна връзка Скопие-Солун. Бежанците са на линията с палатки и протестират срещу затворената македонска граница.

В сряда се очаква Турция да приеме около 200 нелегални мигранти от Гърция, съобщи Дейли стар.