Анонимни източници от Москва и Владивосток „издадоха" предстояща среща в близките дни между руския президент Дмитрий Медведев и лидера на Южна Корея Ким Чен Ир, съобщава БиБиСи.

Източникът от руската президентска администрация отказа да коментира тази информация, но стана ясно, че Дмитрий Медведев действително ще пътува до Владивосток.

Според данните Медведев ще бъде в града в края на седмицата, а целта на посещението му е проверка на подготовката в региона за провеждането на Форума на страните за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), който ще се проведе през септември 2012 година.

Предполага се, че по време на срещата в края на тази седмица севернокорейският лидер ще поиска икономическа помощ от Русия. Москва настоява за възобновяване на шестостранните преговори по ядрената програма на Северна Корея - с участието на Китай, САЩ, Южна Корея и Япония.

През май руска делегация се срещна в Пхенян с представители на властите в Южна Корея, в това число и с Ким Чен Ир. За темата и резултатите на преговорите обаче няма информация.

Ким Чен Ир е известен с фобията си към самолети поради съображения за сигурност и ще пропътува разстоянието Пхенян-Владивосток със специален влак.

Първи за евентуалната среща между двамата лидери съобщиха на 23 юни руската агенция Media Prima и японската Kyodo. От руската медия поясниха, че информацията за срещата била получена от представител на „корейските делови кръгове."

На 24 юни за евентуалната среща съобщи и японският вестник Mainichi Shimbun, който се позова на източници от руската столица.

Последният път, когато лидерите на Русия и Северна Корея се срещнаха беше през 2002 година - преговорите между тогавашния руски президент Владимир Путин и Ким Чен Ир отново се проведоха във Владивосток.

Година по-рано главата на КНДР пропътува със своя брониран влак 7 000 километра и се срещна с Путин в Москва.