Братът на едната терористка от московското метро е обявен за държавно издирване от руските служби.

Става въпрос за Анвар Шарипов, роден 1976 година - брат на Мариам Шарипова, която се взриви на станция „Лубянка" на 29 март.

Това съобщават руски медии, въпреки че официално службите не са разпространили неговата фотография извън службите.

Издирването на Шарипов е започнало веднага след идентификацията на терористките, пише ИТАР-ТАСС, позовавайки се на собствен източник в органите. Според него Анвар Шарипов също е бил засечен от камерите на метрото в деня на атентатите.

Според „Комерсант" при действията на Мариам Шарипова може да се търси и личен мотив. По непотвърдени данни мъж на Мариам е бил известният сред бойците ислямисти като Доктор Мохамед.

Според данни на ФСБ (руските федерални служби за сигурност) Доктор Мохамед е дошъл в северен Кавказ още в средата на 90-те години вече като известен терорист, а в последните години представлявал интересите на „Ал Кайда" в този регион.
Доктор Мохамед е бил убит при спец операция на руските служби през август 2009 година.

Именно неговата смърт може да се изведе като мотив за участието на дегестанската учителка с две висши образования като терорист-самоубиец - да отмъсти в негово име. 

Подобен мотив службите посочиха и при другата шахидка - Джанет Абдулаева, която се взриви на станция „Парк на културата". Джанет е вдовица на един от лидерите на северно кавказките ислямисти, който също бе убит при операции на руските служби през декември миналата година.