Ирански дипломати в Албания са изгорили документи рано тази сутрин - часове, преди да напуснат страната, след като Тирана прекъсна дипломатическите отношения с Техеран, обвинявайки Ислямската република в кибератака през юли, съобщава "Ройтерс".

Във видеообръщение вчера албанският министър-председател Еди Рама обяви, че е наредил на иранските дипломати и служители да затворят посолството и да напуснат страната в рамките на 24 часа.

Той посочи, че кибератаката е "заплашвала да парализира обществените услуги, да изтрие цифрови системи и да блокира държавни архиви, да открадне електронната комуникация в интранет на правителството и да предизвика хаос и несигурност в страната".

Тази сутрин е бил забелязан мъж от иранското посолство да хвърля документи в ръждясал варел, докато пламъците осветявали стените на триетажната сграда.

Албания къса дипломатическите отношения с Иран заради кибератака

Албания къса дипломатическите отношения с Иран заради кибератака

Иранските дипломати трябва да напуснат страната до 24 часа

Вашингтон - най-близкият съюзник на Албания, също обвини Иран за атаката и обеща да "предприеме по-нататъшни действия, за да подведе Иран под отговорност за действия, които заплашват сигурността на съюзник на САЩ".

От своя страна, Техеран остро осъди решението на Тирана да прекъсне дипломатическите отношения, като определи като "неоснователни твърдения" мотивите на Албания да предприеме този ход.

Албания и Иран са в обтегнати отношения от 2014 г., когато Албания прие около 3000 членове на опозиционната група в изгнание Народна организация на муджахидините на Иран, които бяха настанени в лагер близо до Дуръс.

Дни след кибератаката албанските медии съобщиха, че хакери са публикували лични данни на членовете на опозицията, които са били съхранявани в държавния архив на Албания.

Албания нае американска компания за киберсигурност

Албания нае американска компания за киберсигурност

Решението е на правителството в Тирана