Командирът на иракските спецчасти обяви, че войниците му са отвоювали всички източни райони на Мосул от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), с което почти цялата източна част на града е вече под контрола на иракската армия, съобщава "Ройтерс".

Службата за борба с тероризма е поела контрола върху източния бряг на река Тигър, която пресича града от север на юг, уточни генерал-лейтенант Талиб Шагати пред журналисти в Мосул.

Армейски части се сражават с ДАЕШ в няколко североизточни квартала, в които терористите все още продължават да са се окопали, допълниха от иракската армия.

"Днес ние празнуваме... освобождението на източния бряг в Мосул", изтъкна генералът.

По думите му, отвюването на западната половина на града, която терористите все още напълно контролират, щяло да бъде по-лесна задача. Преди офицери обаче изтъкваха, че по-гъсто населената западна част може да създаде допълнителни препятствия пред военната офанзива.

Мостовете през река Тигър бяха ударени от бойните самолети на коалицията, оглавявана от САЩ, за да попречат на терористите да изпратят подкрепления в източните квартали.