Дървена статуя, подиграваща се с американския президент Доналд Тръмп, е била изгорена в село в Словения, родната страна на съпругата му Мелания, съобщиха местните власти, цитирани от "Асошиейтед прес".

Близо 8-метровата конструкция, издигната миналата година в село Моравче, което се намира в Североизточна Словения, показва Тръмп с неговата специфична прическа, син костюм, бяла риза и дълга червена вратовръзка. Дясната му ръка - стисната в юмрук - се издига високо като тази на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Словенската полиция издирва подпалвача/подпалвачите.

Когато бъде задействан, механизъм вътре в статуята отваря боядисаната в червено уста и зъби, подобни на акула, които се появяват.

"Като всички популисти, статуята има две лица", изтъкна нейният създател Томас Шлегл, когато откри статуята миналия август, като допълни: "Едното е хуманно и хубаво, другото е на вампир."

Въпреки че конструкцията се превърна в туристическа атракция, някои местни селяни са били недоволни от външния ѝ вид, обещавайки да я запалят на Хелоуин (31 октомври). Тя е трябвало да бъде преместена в друго село в района.

Милан Балажич, кметът на Моравче, където статуята беше изгорена, уточни, че неизвестни подпалвачи са я изгорили.