Изкуственият интелект ще изглежда заплаха за просперитета и препитанието на мнозина, но правилното управление на изкуствения интелект е ключът към неговото приемане.

Това коментира британският финансов министър Филип Хамънд по време на събитие на технологичния гигант Microsoft на Световния икономически форум в Давос.

"Нека да не създаваме едно поколение лудити (социално движение от 19 в. на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция, б. р.) в 21 век, които смятат, че единственият шанс за оцеляване е да се противопоставят на промяната", подчертал Хамънд, допълвайки, че изкуственият интелект ще засегне пазара на труда, неприкосновеността на личния живот и използването на технологии във войните, но изборът на хората трябва да се сведе до "гледане навътре или навън".

„Фейсбук” открива центрове за обучение и инвестира в изкуствен интелект в Европа

„Фейсбук” открива центрове за обучение и инвестира в изкуствен интелект в Европа

Инвестира в Испания, Полша, Италия и Франция

Коментарите на британския финансов министър идват вследствие на обявленията на редица технологични гиганти за откриването на изследователски центрове за изкуствен интелект в цяла Европа.

Google наскоро обяви, че компанията ще открие център за изкуствен интелект в Париж, докато "Фейсбук" обеща да инвестира в изкуствен интелект и да отвори хъбове за умения в Испания, Полша и Италия.

Изкуственият интелект може да завладее света, да подмени хората изцяло

Изкуственият интелект може да завладее света, да подмени хората изцяло

Това предупреди големият физик Стивън Хокинг