Изложба, посветена на 10-годишнината от терористичните актове на 11 септември 2001 година откриха във Вашингтон, съобщават чужди медии.

С наближаването на годишнината от трагедията, която завинаги промени САЩ, американците се опитват да преосмислят случилото се. Един от начините за това е изкуството. Из цялата страна вече се организират многобройни изложби, кинофестивали и други културни прояви, посветени на жертвите от терористичния акт.

Именно част от тези прояви  е и изложбата в американската столица „11 септември - 10 години след това".

В нея участват 39 автори от целия свят, някои от които са професионални художници, а други са участвали в спасителните операции и са били военнослужещи. Няколко картини представят и обикновени очевидци на събитията.

На изложбата се представят и произведения на различни клонове на изобразителното изкуство - живопис, графика, фотография, декоративно-пластично изкуство.

Излагането им е обединено от идеята да бъде показана психологическата травма, която е получена, осъзната и трансформирана в елемент на културата, или иначе казано може да се види изкуството като катарзис.

Една от най-ярките работи е на иракчанина Саади ал-Кааби „Гордостта на духа", която е посветена на неговия отвлечен приятел.

Изложбата се явява част от арт проекта "Арт-проект 9/11", в рамките на който много художници, музиканти и писатели ще представят своите работи, посветени на жертвите на терористичните актове.