Върховният съд на Индия постанови, че изневярата и прелюбодейството вече не са престъпление, съобщава БиБиСи.

158-годишният закон от колониалната епоха предвижда, че всеки мъж, който е правил секс с омъжена жена без разрешението на нейния съпруг, е виновен за престъплението изневяра.

Не е ясно колко мъже са били наказателно преследвани по закона от неговото приемане досега, тъй като няма налични данни.

Вносители на петиция в съда оспориха закона, изтъквайки, че е произволен и дискриминационен спрямо мъжете и жените.

Съдът в Индия легализира секса между хомосексуални

Съдът в Индия легализира секса между хомосексуални

Гей сексът вече не е престъпление

Това е вторият закон от колониалната епоха, който беше отменен от Върховния съд този месец - той също така отмени 157-годишния закон, който ефективно инкриминираше гей секса в Индия.

Докато четеше решението на съда относно изневярата, съдията Дипак Мисра посочи, че въпреки че тя би могла да бъде основание за граждански дела като развод, "тя не може да бъде престъпление".

През миналия август Джоузеф Шайн, 41-годишен индийски бизнесмен, живеещ в Италия, подаде молба до Върховния съд за отмяна на закона.

"Омъжените жени не са специален случай за целите на преследването за изневяра. Те не са по никакъв начин поставени различно от мъжете", се изтъква в молбата на Джоузеф Шайн.

Законът, посочи Шайн, също така "косвено дискриминира жените, поддържайки погрешно презумпцията, че жените са собственост на мъжете".

Правителството на Индия обаче се противопостави на молбата, настоявайки, че изневярата трябва да остане престъпно деяние.

"Отмяната на законите за изневярата ще окаже влияние на светостта на браковете. Узаконяването на изневярата ще навреди на брачните връзки", подчерта пред съда правителствен съветник, добавяйки, че "индийските нрави отдават първостепенно значение на институцията и светостта на брака".

Законът не позволяваше на жените да подават жалба срещу изневеряващ съпруг. Човек, обвинен в изневяра, можеше да бъде изпратен до 5 години в затвора, да плати глоба или и двете.