В историческо решение Върховният съд на Индия постанови, че сексът между хомосексуални вече не е престъпление, съобщават британските медии.

Определението на съда отменя съдебното решение от 2013 г., което потвърди закона от колониалната епоха, известен като раздел 377, съгласно който сексът между гейове се категоризира като "неестествено престъпление".

Според съда дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация е фундаментално нарушение на правата.

Активисти за правата на гейовете пред сградата на съда са приели с възторг решението, като някои са се разплакали, след като съдът е обявил решението си.

Въпреки че общественото мнение в най-големите градове в Индия е в подкрепа на премахването на закона, остава силна опозицията сред религиозни групировки и в консервативните селски общности.

Решението на Върховния съд, което е било взето с единодушие между съдиите, е окончателно и не може да бъде обжалвано. Като такова то представлява огромна победа за ЛГБТ общността в Индия.

В съдебното решение се посочва, че "криминализирането на плътското сношение е ирационално, произволно и явно противоконституционно".

Според съдия Инду Малхотра "историята дължи извинение" на хората от ЛГБТ общността за това, че са били отлъчени от обществото.

Друг съдия посочи, че държавата няма право да контролира личния живот на членовете на ЛГБТ общността и че отричането на правото на сексуална ориентация е същото като отричането на правото на личен живот.

Решението на съда ефективно разрешава гей секс между съгласни възрастни в частния живот.

Раздел 377 е приет преди 157 години закон по време на колониалната епоха, който криминализира определени сексуални актове като "неестествени престъпления", които се наказват със затвор от 10 години.