Президентите на Колумбия и Венецуела Густаво Петро и Николас Мадуро ще се срещнат лично във вторник във венецуелската столица Каракас за първи път от шест години, след като новият лидер на Колумбия пое курс към бързо подобряване на отдавна хладните отношения със съседна Внецуела, която все още е изправена пред международни санкции, предава Associated Press.

В съобщение на офиса на колумбийския президент се казва, че на срещата ще бъдат обсъдени търговски въпроси и ще бъдат проучени начините Венецуела да се присъедини отново към международни институции като Междуамериканския съд по правата на човека. Неговата визита следва посещението в Каракас по-рано този месец на външния министър на Колумбия Алваро Лейва.

Откакто първият ляв президент на Колумбия встъпи в длъжност на 7 август, той решително скъса с ръководените от САЩ усилия за изолиране на венецуелския лидер Николас Мадуро, чието правителство не се признава за легитимно от много нации след изборите през 2018 г., които бяха широко възприети като недемократични.

Петро възстанови дипломатическите отношения и трансграничната търговия и прие помощта на Венецуела за потушаване на останалите партизани в Колумбия, особено с Националната освободителна армия, която действа от двете страни на границата.

Междувременно вътрешната опозиция срещу Мадуро, оглавявана от бившия лидер на Конгреса Хуан Гуайдо, установи, че подкрепата й намалява както в страната, така и в чужбина.

Докато САЩ и други държави поддържат санкции срещу венецуелски служители и институции, деветнадесет членове на Организацията на американските държави (ОАД), включително Колумбия, този месец подкрепиха предложение за отстраняване на пратеника на опозицията от регионалния форум за политически и икономически въпроси.

Мярката обаче не успя да достигне необходимото мнозинство от две трети, за да бъде включена в дневния ред на Общото събрание на ОАД.

"Временното правителство" на Гуайдо все още е официално признато от САЩ и десетки други страни, но няма никакъв контрол над други венецуелски институции и не успя да отслаби социалистическата администрация на Мадуро.

Санкциите на САЩ срещу Венецуела остават

Санкциите на САЩ срещу Венецуела остават

Решение на Белия дом