Опозиционните партии във Венецуела обмислят план за разпускане на подкрепяното от САЩ временно правителство на страната, ръководено от Хуан Гуайдо. Това съобщи в четвъртък Financial Times, като цитира високопоставена фигура в опозиционния съюз.

Три от четирите основни партии в опозиционния алианс на Единната платформа подкрепиха този ход и имаха достатъчно гласове, за да го прокарат напред.

Говорител на Гуайдо каза, че няма ясна позиция сред опозиционните партии относно продължаването на временното правителство.

10-те основни опозиционни партии във Венецуела се споразумяха да проведат първични избори през юни 2023 г., за да изберат един единствен кандидат за президентския пост. Изборите трябва да се проведат през 2024 г. 

В ЕС вече не признават Гуайдо за временен президент на Венецуела

В ЕС вече не признават Гуайдо за временен президент на Венецуела

Статутът на временен президент му дава достъп до средства конфискувани от Мадуро от западните правителства

Припомняме, Гуайдо и неговите съюзници обвиняват президента Николас Мадуро в извършване на измама в кандидатурата му за преизбиране през 2018 г., което Мадуро отрича.

Паралелното временно правителство, ръководено от Гуайдо, беше сформирано в началото на 2019 г., но не успя да постигне целта си да измести Мадуро от власт.

В края на юли, Гуайдо спечели съдебно решение на Обединеното кралство - една стъпка по-близо до победата в битката му с президента Мадуро по казуса за контрола над 1 милиард долара венецуелско злато, държан в Банката на Англия.

Гуайдо спечели дело в Лондон за $1 млрд. венецуелско злато

Гуайдо спечели дело в Лондон за $1 млрд. венецуелско злато

Решението е част от дългогодишен спор за активите на централната банка на Венецуела

Решението е част от дългогодишен спор за активите на централната банка на Венецуела.

Британското правителство признава Гуайдо за президент на Венецуела, а Банката на Англия отказва да предаде златото на Мадуро.

Въпреки че редица страни, включително САЩ и Обединеното кралство, признаха претенциите на Гуайдо, той никога не успя да наложи властта си и Мадуро остава начело.

Европарламентът призова ЕС да признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Европарламентът призова ЕС да признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

Евродепутатите приеха резолюция