Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо спечели съдебно решение на Обединеното кралство в петък, съобщи АП.

То го отвежда една стъпка по-близо до победата в битката му с президента Николас Мадуро по казуса за контрола над 1 милиард долара венецуелско злато, държан в Банката на Англия.

Съдия от Върховния съд в Лондон постанови, че британските съдилища не трябва да признават решенията на Върховния съд на Венецуела, според които златото трябва да отиде при Мадуро.

Решението е част от дългогодишен спор за активите на централната банка на Венецуела. 

Британското правителство признава Гуайдо за президент на Венецуела, а Банката на Англия отказва да предаде златото на Мадуро.

Съдия Сара Кокерил каза, че няма "никакво основание" за признаване решенията на венецуелския съд, който обяви назначенията на банковия борд на Гуайдо за противоконституционни. 

Върховният съд на Великобритания отсъди частично в полза на Гуайдо за златото

Върховният съд на Великобритания отсъди частично в полза на Гуайдо за златото

Спорът е не само за над 1 млрд. долара венецуелско злато в Bank of England, но и за легитимността

В изявление, Гуайдо каза, че решението е "още една стъпка в процеса на защита на международните златни резерви на Венецуела и запазването им за венецуелския народ и неговото бъдеще".

Говорител на назначения от Мадуро борд заяви, че се обмисля обжалване.

"Това е жалко решение, което в крайна сметка се основава на тесен правен въпрос относно признаването на чуждестранни съдебни решения", каза адвокатът Сарош Зайвала, който представлява борда на Мадуро.

Докато беше лидер на Националното събрание на Венецуела, Гуайдо оспори претенциите на Мадуро за президентския пост, твърдейки, че изборите му през 2018 г. са фалшифицирани и невалидни. Гуайдо казва, че той е временен президент на страната съгласно разпоредбите на конституцията, които позволяват на ръководителя на националния законодателен орган да поеме властта до провеждането на свободни избори.

Въпреки че редица страни, включително САЩ и Обединеното кралство, признаха претенциите на Гуайдо, той никога не успя да наложи властта си и Мадуро остава начело.

В битка за над $1 млрд. в злато Британия избра Гуайдо пред Мадуро за президент на Венецуела

В битка за над $1 млрд. в злато Британия избра Гуайдо пред Мадуро за президент на Венецуела

Банката на Англия продължава да държи тонове венецуелско злато и не възнамерява да ги връща