Върховният съд на Великобритания в понеделник реши да разреши частично обжалване на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо по делото за това дали той или президентът Николас Мадуро контролират над 1 милиард долара венецуелско злато, съхранявано в Bank of England, съобщи "Ройтерс".

Венецуела съди за злато Банката на Англия

Венецуела съди за злато Банката на Англия

Обвинява я, че иска да продава венецуелски златни резерви, Венецуела предпочита да се предоставят на ООН

Спорът за златото се съсредоточи върху въпроса дали британското правителство признава Гуайдо за държавен глава на Венецуела. Лагерите на Мадуро и Гуайдо са назначили различен борд на Централната банка на Венецуела (BCV) и двамата са издали противоречиви инструкции относно златните резерви и подобна сума, държана от Deutsche Bank.

Съдът заяви, че решението на английския апелативен съд миналата година за отмяна на по-ранно решение на Върховния съд е "неправилно", тъй като признаването от британското правителство на Гуайдо като временен президент на Венецуела е "ясно и недвусмислено".

В битка за над $1 млрд. в злато Британия избра Гуайдо пред Мадуро за президент на Венецуела

В битка за над $1 млрд. в злато Британия избра Гуайдо пред Мадуро за президент на Венецуела

Банката на Англия продължава да държи тонове венецуелско злато и не възнамерява да ги връща

В прессъобщение Върховният съд каза, че британските съдилища са длъжни да приемат, че британското правителство не признава Мадуро за президент на Венецуела "за каквато и да е цел". Съдът обаче каза, че остава необходимо да се обмисли дали да се признаят решенията на Върховния съд на Венецуела, че преходният статут на Гуайдо е невалиден и поиска от Английския търговски съд да направи това.

В изявление Гуайдо приветства решението и каза, че той и назначените от него лица "ще продължат да изпълняват конституционния дълг да защитават активите на републиката за бъдещите поколения".

Спорът за златото започва през май 2018 г., когато Мадуро си осигури преизбиране с гласуване, което основната опозиционна коалиция бойкотира и нарече фиктивно. След това Борис Джонсън, тогава британски външен министър, каза: "Може да се наложи да затегнем икономическия винт на Венецуела."

Загрижена от нарастващите санкции срещу правителството на Мадуро, централната банка на Венецуела каза на Банката на Англия, че иска да си прибере 14 тона злато, които е съхранявала там.

Венецуела погна назначения на Гуайдо

Венецуела погна назначения на Гуайдо

Двама от борда на директорите на Citgo се издирват

Около края на 2018 г. Каликто Ортега, пътува до Лондон, за да обсъди въпроса с представители на Банката на Аглия, според Сарош Зайвала, лондонски адвокат, но те казват на Ортега, че има проблем с неговите авторитети.

Следващия февруари Великобритания се присъедини към десетки други държави в подкрепа на претенцията на Гуайдо да бъде легитимен президент. През април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу централната банка на Венецуела, твърдейки, че Мадуро я използва, за да "ограби" венецуелските активи, за да "обогати корумпираните вътрешни лица".

Преди санкциите Венецуела изплати няколко сделки за злато, договорени с Deutsche Bank през предишни години, като общото количество венецуелско злато в Банаката на Англия стигна до 31 тона, което представлява около една четвърт от общите златни запаси на Венецуела.

След това санкциите предизвикаха преждевременно прекратяване на други суапове на злато, направени между BCV и Deutsche Bank, освобождавайки повече злато на BCV, според хронология, подадена в предишни съдебни дела от правния екип на Гуайдо.

След това екипът на Гуайдо поиска от съдилищата на Обединеното кралство да определят, кой има правомощия да получи златото.