Британското правителство се опита да отмени офертата на подкрепената от Николас Мадуро венецуелска централна банка за репатриране на близо 1 милиард долара от златото, съхранявано в Лондон, с недвусмислено изявление, че вместо това подкрепя опозиционната фигура на Хуан Гуайдо, съобщава "Ройтерс". 

Юридическите екипи, представляващи Мадуро и Гуайдо, бяха във Върховния съд на Обединеното кралство в последния кръг на дългогодишна борба за това, кой да контролира това, което възлиза на приблизително 15% от валутните резерви на Венецуела.

Адвокатите, представляващи централната банка, казват, че продажбата на злато ще финансира отговора на пандемията на коронавируса и ще укрепи здравната система, след повече от шест години икономическа криза.

Банката на Англия, в чиито трезори се съхранява златото, обаче отказа да го освободи, след като британското правителство в началото на 2019 г. се присъедини към десетки други страни в подкрепа на Гуайдо на база, че победата на президентските избори на Мадуро през предходната година е била фалшифицирана.

"Правителството на Обединеното кралство ясно заявява, че Хуан Гуайдо е признат от правителството на Нейно величество от февруари 2019 г. за единствения легитимен президент на Венецуела", се казва в изявление на британското външно министерство, приканено от Върховния съд да изясни позицията си преди Делото в понеделник.

В последния момент намесата на Министерството на външните работи дойде заедно с правен документ от 30 страници. "Изглежда, че обхватът на спора се е стеснил", каза председателят на Върховния съд лорд Рийд, позовавайки се на дело, заведено предимно за да се реши дали Обединеното кралство признава Гуайдо за лидер на Венецуела, въпреки че Мадуро все още управлява южноамериканската държава.

Изглеждаше, че това може да помогне за бързото приключване на делото, но не беше така. Адвокатът на Queen's Counsel Ник Вайнъл, представляващ подкрепяната от Мадуро централна банка, заяви, че вместо да бъде "фатално" по делото за неговата страна, изявлението на външния министър на Обединеното кралство го подкрепя.

радиционните изявления за признаване са изявления за признаване по отношение на правителствата. В този случай няма изявление за признаване по отношение на правителствата", каза Вайнъл. "Това означава, че позицията остава, че г-н Мадуро има ефективен контрол във Венецуела."

Апелативният съд на Англия отсъди в полза на Венецуела за злато за $1 млрд. в Банката на Англия

Апелативният съд на Англия отсъди в полза на Венецуела за злато за $1 млрд. в Банката на Англия

Постанови да се определи статута на отношенията между Обединеното кралство и Венецуела

Спорът за златото започва през май 2018 г., когато Мадуро си осигури преизбиране с гласуване, което основната опозиционна коалиция бойкотира и нарече фиктивно. След това Борис Джонсън, тогава британски външен министър, каза: "Може да се наложи да затегнем икономическия винт на Венецуела."

Загрижена от нарастващите санкции срещу правителството на Мадуро, централната банка на Венецуела каза на Банката на Англия, че иска да си прибере 14 тона злато, които е съхранявала там.

Около края на 2018 г. Каликто Ортега, пътува до Лондон, за да обсъди въпроса с представители на Банката на Аглия, според Сарош Зайвала, лондонски адвокат, но те казват на Ортега, че има проблем с неговите авторитети.

Следващия февруари Великобритания се присъедини към десетки други държави в подкрепа на претенцията на Гуайдо да бъде легитимен президент. През април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу централната банка на Венецуела, твърдейки, че Мадуро я използва, за да "ограби" венецуелските активи, за да "обогати корумпираните вътрешни лица".

Преди санкциите Венецуела изплати няколко сделки за злато, договорени с Deutsche Bank през предишни години, като общото количество венецуелско злато в Банаката на Англия стигна до 31 тона, което представлява около една четвърт от общите златни запаси на Венецуела.

След това санкциите предизвикаха преждевременно прекратяване на други суапове на злато, направени между BCV и Deutsche Bank, освобождавайки повече злато на BCV, според хронология, подадена в предишни съдебни дела от правния екип на Гуайдо.

След това екипът на Гуайдо поиска от съдилищата на Обединеното кралство да определят, кой има правомощия да получи златото.

Европейският съюз, който Великобритания официално напусна в началото на годината, заяви през януари, че вече не може законно да признае Гуайдо за президент на Венецуела, след като загуби позицията си на ръководител на парламента след законодателни избори през декември, въпреки че ЕС не призна това гласуване.

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Гуайдо предлага вдигане на санкции, ако Мадуро се съгласи на честни президентски избори