Комитет от венецуелски опозиционни политици тръгва към Вашингтон и Брюксел, за да търси подкрепа и да се консултира със своите съюзници относно техните позиции относно евентуално премахване на санкциите, заяви лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, съобщава "Ройтерс". 

Гуайдо коментира пред репортери, че комисията, която пътува до САЩ и Европа, е същата група, която през последните седмици се среща с представители на Норвегия в опит да установи диалог с правителството на президента Николас Мадуро.

Блинкън разговаря с Гуайдо

Блинкън разговаря с Гуайдо

Ситуацията във Венецуела е била основната тема

Гуайдо, който предложи "споразумение за национално спасение", за да помогне на Венецуела да излезе от дълбок икономически колапс и политическа криза, миналия месец заяви, че ще подкрепи постепенната отмяна на санкциите срещу правителството на Мадуро при условие, че Мадуро се съгласи на "свободенни и справедливи" президентски избори.

"Ще обсъдим с нашите съюзници рамка, при която те ще се чувстват комфортно, например с прогресивното вдигане на санкциите въз основа на спазването от страна на правителството на споразумение", каза Гуайдо.

Министерството на информацията на Венецуела не отговори веднага на искане за коментар. Мадуро, който нарича Гуайдо американска марионетка и обвинява американските санкции срещу петролната индустрия в страната за проблемите на някога процъфтяващата нацията от ОПЕК, заяви, че е готов за диалог с опозицията.

Русия и Венецуела започват сътрудничество за енергетика, военна сфера и здравеопазване

Русия и Венецуела започват сътрудничество за енергетика, военна сфера и здравеопазване

Мадуро говори за примерни отношения с "гигантската евразийска държава от световен мащаб"

По-рано Осло посредничи за диалог между правителството на Венецуела и опозицията през 2019 г., след като САЩ и десетки други държави признаха Гуайдо - председателя на държавното събрание на Националната асамблея - за законен лидер на Венецуела в предизвикателство към Мадуро.

Но Мадуро задържа властта, подкрепен от военните на южноамериканската държава.

Гуайдо заяви, че Херардо Блайд, който е бил преговарящ за опозицията в диалога през 2019 г., ще води делегацията в Европа и САЩ. Делегацията ще бъде във Вашингтон от 21 до 25 юни.

Опозиционен лидер иска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Опозиционен лидер иска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Въпреки търканията през годините, Лопес е готов за диалог