Известен венецуелски опозиционен активист заяви в сряда, че неотдавнашното предложение на неговото предложение да преговаря с администрацията на президента Николас Мадуро е предизвикано от спешната хуманитарна криза в страната и продължителна политическа безизходица, предаде ABC News.

Леополдо Лопес заяви пред Асошиейтед прес, че неговата опозиционна група все още не е получила отговор на предложението си от правителството на Мадуро.

Припомняме, че управляващи и опозиция от години са в конфликт. Лопес, лежал и в затвора за участие в протести, е близък до Хуан Гуайдо, опозиционният лидер, признат от САЩ и десетки други страни за легитимен лидер на Венецуела, въпреки че миналата година заяви, че той се е провалил. Във вторник Гуайдо предложи да работи с администрацията на Мадуро за постигане на "Споразумение за национално спасение". Гуайдо заяви, че всяко споразумение трябва да се постигне чрез преговори с участието на опозицията, проправителствените сили и международната общност.

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Иска САЩ повече да не подкрепят опитите му да свали Мадуро

Лопес, който беше в Португалия след пътувания до Италия, Ватикана и Холандия, за да търси подкрепа за предложението на Гуайдо, каза, че "политическата криза е в основата на нашия проблем". Опозицията иска преговорите да бъдат фокусирани изключително върху справяне с непосредствената хуманитарна криза, включително пускането на ваксини срещу COVID-19, за договаряне на път към президентските и парламентарни избори с международни наблюдатели, както и график за тези стъпки и постепенното отмяна на международни санкции срещу Венецуела.

Лопес каза, че предишните усилия в преговорите са се провалили, защото на масата има твърде много въпроси.

В ЕС вече не признават Гуайдо за временен президент на Венецуела

В ЕС вече не признават Гуайдо за временен президент на Венецуела

Статутът на временен президент му дава достъп до средства конфискувани от Мадуро от западните правителства

Венецуела отчете през февруари близо 3000% инфлация през 2020 г., обяви Централната банка. Богатата на петрол държава изпадна в най-тежката икономическа криза в съвременната си история и вече седма година поред се опитва да излезе от рецесия.

енецуелците изпитват недостиг на храна и лекарства, дори и на основни продукти като сапун и тоалетна хартия.

Банката припомня, че инфлацията през 2019 г. е била 9585%.