Венецуелски опозиционни лидери призоваха новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да прекрати подкрепата на страната му за бившия председател на парламента Хуан Гуайдо за бъдещ президент.

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Повечето опозиционни партии заявиха, че няма да участват в гласуването

Според тях, Гуайдо се е провалил в опитите да свали от власт президента Николас Мадуро и да заеме мястото му, а вече няма достатъчно авторитет в страната и чужбина, предаде "Спутник".

Енрике Каприлес заяви в интервю за Би Би Си, че бъдещото правителство на демократите на САЩ трябва да признае, че опитите на Гуайдо да се утвърди за близо две години са се провалиха.

"Новата администрация трябва да разбере, че този план е изчерпан и не може да даде приемственост на статуквото: временното правителство", каза Каприлес.

Каприлес се кандидатира неуспешно срещу покойния президент Уго Чавес през 2012 г. и неговия наследник Николас Мадуро 2013 г. Той участваше активно в протестите срещу тях и бе арестуван. 

Той също така разкритикува опозиционния план за игнориране на резултата от изборите за Народно събрание в неделя.

Припомняме, че Мадуро спечели вота.

Мадуро и съюзници печелят парламентарните избори във Венецуела

Мадуро и съюзници печелят парламентарните избори във Венецуела

Мадуро вече има пълен контрол над политическите институции в страната

В деня на парламентарните избори във Венецуела беше разкрит планиран опит за атентат срещу президента Николас Мадуро. Това заяви на пресконференция самият Мадуро.

"Смених избирателната си секция, защото научихме от надежден източник в колумбийското разузнаване, че те подготвят нападение, за да ме убият в изборния ден", каза Мадуро в отговор на въпрос относно причините за смяната на избирателната секция.

Той обвини президента на Колумбия Иван Дуке в участие в подготовката на атентата.

Парламентарните избори във Венецуела се проведоха на 6 декември.

Блокът на Великия патриотичен полюс, който включва управляващата Обединена социалистическа партия под ръководството на Мадуро, печели с 67,6% от гласовете. На второ място е коалицията Демократичен алианс.

Мадуро готов да се оттегли след вота при победа на опозицията

Мадуро готов да се оттегли след вота при победа на опозицията

Парламентарните избори са насрочени за 6 декември

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео нарече гласуването във Венецуела "измама и фалшификация". ЕС не призна резултатите от изборите за парламент.