Партията на президента Николас Мадуро и неговите съюзници спечелиха парламентарните избори във Венецуела, които бяха бойкотирани от основните опозиционни партии. Това показват частични резултати, съобщава Би Би Си.

Това означава, че Мадуро вече има пълен контрол над политическите институции в страната.

Неговата коалиция си осигури 67,6% от гласовете при над 80% преброени бюлетини, уточни Националният избирателен съвет.

Бойкотът се предвожда от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който води двугодишна борба за властта с Мадуро.

САЩ и повече от 50 други държави признават Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела.

"Зомбито проговори!": Венецуела отговори на Помпео за изборите

"Зомбито проговори!": Венецуела отговори на Помпео за изборите

САЩ претърпели пълен провал във Венецуела

Опозиционният блок, който прекрати бойкота и взе участие, получи 18% от гласовете, а избирателната активност е била 31%.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи изборите в неделя като "измама и фалшификация".

"Резултатите, обявени от незаконния режим на Мадуро, няма да отразят волята на венецуелския народ", написа държавният секретар в "Туитър".

Организацията на американските държави (ОАД) също обяви, че няма да признае резултата.

След като гласува вчера, Мадуро настоя, че изборите щели да отбележат началото на епоха на възстановяване за Венецуела.

Мадуро: Венецуела веднага готова с резултатите от вота, не ги забавя като САЩ

Мадуро: Венецуела веднага готова с резултатите от вота, не ги забавя като САЩ

Коментар след президентските избори

"Имахме търпение и мъдрост да изчакаме този час, да изчакаме този ден и да се отървем от това катастрофално Национално събрание", подчерта той.

Визирайки неотдавнашните избори в САЩ, той призова опозицията "да се възползва от поражението на Доналд Тръмп" и да се присъедини към него, като призова администрацията на новоизбрания американски президент Джо Байдън да се откаже от санкциите срещу страната.

Досега Националното събрание беше единственият клон на управлението, останал под контрола на опозицията.

Хуан Гуайдо, настоящият председател на Народното събрание, и човекът, който от близо две години претендира за конституционно право да ръководи страната заради фалшифицирани избори, ще напусне поста, а бъдещето му е несигурно.

Той настоява, че ще остане във Венецуела, за да се бори с правителството на Николас Мадуро, но "хората тук изглеждат уморени от политиката и мнозина са загубили вяра както в правителството, така и в опозицията. Всичко, което те искат, с икономика в постоянно свободно падане, е животът им да се подобри, а политиците не са успели досега с тази задача", коментира кореспондентът на Би Би Си.

Лидер на опозицията във Венецуела избяга в Испания

Лидер на опозицията във Венецуела избяга в Испания

Венецуелският опозиционер Леополдо Лопес е успял да избяга

Избирателната активност се очакваше да бъде ниска, като очевидци съобщиха, че много избирателни секции са празни или има малко хора на опашката. Най-дългите опашки в столицата Каракас са били в крепостите на Социалистическата партия.

Бяха въведени предпазни мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19, като избирателите трябваше да носят маски и да спазват дистанция в избирателните секции. Венецуела е съобщила за повече от 104 000 заразени с коронавируса и 916 починали от началото на епидемията.

Избирателните секции трябваше да бъдат затворени официално в 18 часа местно време (1:00 часа българско), но изборните власти удължиха гласуването с още един час, "докато има избиратели на опашка".

Неотдавнашно проучване на общественото мнение показа, че 62,2% от венецуелците "не подкрепят" нито Мадуро, нито Гуайдо.

277-местното Национално събрание на Венецуела е контролирано от опозицията от 2015 г.

Венецуела "скочи" на Помпео срещу намесата в делата ѝ

Венецуела "скочи" на Помпео срещу намесата в делата ѝ

След латиноамериканската обиколка на държавния секретар

Като законодателен орган, то обикновено приема законодателство и одобрява правителствения бюджет, но през 2017 г. то беше дезавуирано, след като Мадуро свика Национално учредително събрание.

Националното учредително събрание се състои изключително от правителствени поддръжници и неговите правомощия заменят тези на Националното събрание.

Гуайдо призова избирателите да бойкотират вота с мотива, че не са налице "свободни и честни" условия за провеждане на избори.

Миналата седмица той настоя пред АФП, че Мадуро иска да унищожи всички подобия на демокрация.

"Целта на Мадуро дори не е да получи легитимност", каза той.

Гуайдо вече обяви, че ще проведе едноседмична "народна консултация", нещо като референдум, от понеделник, в който ще попита венецуелците дали приемат резултатите от изборите за Национално събрание.

Въпреки че Гуайдо е признат за временен лидер от повече от 50 страни, Мадуро запазва лоялността на повечето военни и важни съюзници като Китай и Русия.

При правителството на Мадуро икономиката се срина и недостигът на храни и лекарства стана широко разпространен.

Според агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в момента има около 4,5 милиона бежанци и мигранти от Венецуела по целия свят.