Венецуелският опозиционер Леополдо Лопес, който в продължение на 18 месеца се криеше в резиденцията на испанския посланик в Каракас, е успял да напусне южноамериканската страна, съобщи баща му, цитиран от АФП.

"Мога да потвърдя, че той тайно напусна посолството и Венецуела по собствено желание", каза баща му.

Венецуела издаде заповед за арест на опозиционния лидер Леополдо Лопес

Венецуела издаде заповед за арест на опозиционния лидер Леополдо Лопес

Той бе задържан още при предишната вълна на протести срещу Мадуро

Той се надява синът му да пристигне в Мадрид в понеделник. По-късно стана ясно, че опозиционерът е пристигнал в испанската столица.

Самият Лопес потвърди, че е напуснал Венецуела.

Венецуелци, това решение не бе лесно, но могат да ви уверя, че може да разчитате на мен да продължа борбата от всяко място, написа той в "Туитър".

Приближен на Гуайдо - архитект на опитите за преврат срещу Мадуро

Приближен на Гуайдо - архитект на опитите за преврат срещу Мадуро

Леополдо Лопес...

49-годишният Лопес, бивш кмет на квартал в столицата Каракас, бе арестуван през 2014 г. в началото на масови протести на опозицията във Венецуела. Той лежа няколко години в затвора преди да бъде пуснат под домашен арест. Опозиционерът бе пуснат от тези, които го охраняваха, докато бе под домашен арест и потърси убежище в резиденцията на испанския посланик.

Баща му разкри, че синът му е напуснал посолството преди около два дни и е пресякъл границата с Колумбия в петък. Съпругата и трите деца на опозиционера живеят в Мадрид.

Венецуелското правителство на Николас Мадуро все още не е коментирало бягството, но САЩ приветстваха новината.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо също приветства новината и написа в "Туитър": "Мадуро, не контролираш всичко".

Според политически анализатори бягството отслабва Гуайдо във вече разединената опозиция. Сигнал е, че Гуайдо може също да напусне страната.

Бягството на Лопес идва преди парламентарните избори на 6 декември. Опозицията призова за бойкот на гласуването.